Tips til miljøvennlig jul

ekorn på snø, miljøvennlig jul,

Gi medlemskap

For eksempel i Naturvernforbundet, som jobber for et miljøvennlig samfunn gjennom et stort mangfold av saker og prosjekter.

Gi en reparasjon!

Har noen du er glad i en klokke, et plagg eller et par sko som de elsker, men som har en skade de aldri far somlet seg til å fikse? Kanskje kjenner du noen som stadig knuser mobilskjermen? Gi dem reparasjonsgavekortet som kan brukes hos en rekke reparatører i Bergen! Les mer på www.reparasjonsgavekortet.no

Bruk ønskelister

Unngå å kjøpe gaver som ender opp i en skuff- lag ønskeliste når du skal ønske deg og be om lister fra de du skal gi gave til også!

Innpakning

Nordmenn bruker 60 millioner meter med gavepapir i julen! Hvordan kan vi redusere dette? Jo: bruk avispapir eller andre papirer, esker eller tekstiler du har liggende til å pakke inn gaver! Det ser faktisk veldig kult ut! Ta også vare fint innpakningspapir du får og bruk det igjen senere.

Du grønne, glitrende tre

Plasttrær har blitt veldig populært hos mange, men lages av olje og er ikke noe bra miljøalternativ. Det er jo veldig gøy å kunne hente sitt eget juletre, hvis du kjenner en grunneier og får tillatelse. Får du lov å hugge ditt eget tre, kan du gjerne se etter edelgran – det er nemlig en skadelig fremmed art i norsk natur. Da er det veldig fint å få de bort fra naturen og bruke dem som juletrær! Ellers anbefaler vi å kjøpe kortreiste juletrær.

Julemat

Kjøp mindre kvantum av mat med kort holdbarhet som kjøtt­ og fiskepålegg. Frys ned middagsrester – det gjør ikke noe at det har stått et par dager i kjøleskapet!

Hva med å prøve noen vegetarretter i jula? Det kan være et kjærkomment avbrekk innimellom tunge julemiddager.

Det finnes uendelig mange gode oppskrifter på nettet!

Hva med en gavefri jul?

Nesten halvparten av nordmenn ønsker å droppe julegavene helt! Hvorfor ikke snakke med familie og venner om de vil bli med på gavefri jul? Finn heller på noe gøy sammen! Man kan også avtale at bare barna får gaver mens de voksne kjører gavefrijul, eller at man spleiser på en felles gave fra alle.

kongle, hjerte, jul, miljøvennlig jul

Gi hjemmelaget!

Hvem elsker vel ikke en gave noen har laget selv? Man kan strikke, bake, tegne og lage flotte presanger hvis man har tid og lyst. Eller hva med et album, fotokalender eller et personlig brev eller julekort? De personlige gavene er jo de beste

Gavelek og hemmelige nisser

Det er mange som synes det blir gitt for mye gaver. Hva med å redusere omfanget av gavene ved at ikke alle må kjøpe til alle? Det kan løses gjennom gavelek, der alle kjøper en gave, og så avgjør leken hvem som får hvilken gave (på nettet finner du mange tips til gavelek-regler). Ellers kan man avtale hemmelig nisse-ordning, hvor alle i familien/vennegjengen trekker en person man skal gi gave til, og så skal mottakeren gjette hvem gaven er fra på julaften.

Gi videre!

I bruktbutikker, på finn.no, Tise og lignende, og ikke minst i sitt eget hjem, kan man finne unike julegaver. Mange vegrer seg for å gi brukte presanger, men veldig mange synes at det er helt topp å ra de! Senk terskelen ved å snakke med familie og venner om dette for jul. Ved å avtale å gi videre og/ eller gi brukt i forkant, slipper man å grue seg for å framstå som en gjerrigknark. Et eksempel på en fin gave å gi videre, er en god bok du har lest selv som du tror noen andre vil ha glede av. Skriv gjerne en personlig hilsen på den blanke førstesiden!

Grønne gavetips:

Å være sammen med venner og familie er det viktigste for de fleste. Hvorfor ikke gi tid og opplevelser i julegave? Det kan være alt fra personlig gavekort på hjemmelaget middag, barnepass, massasje og så videre, eller billetter til kino, teater, museum, konserter, fotballkamp, badeland, turer, reiser (uten fly, da – hva med interrailbilletter?), hotell/hytteovernattinger, festivalpass og så videre. Mulighetene er endeløse!

Gi til de som trenger mest!

I Norge er det veldig mange som har alt de trenger og vel som det. Mange er ikke så heldige, verken i Norge eller i resten av verden. Hva med å gi julegavene til de i stedet. Flere organisasjoner har ordninger for dette.