Spålen – Katnosa

NOAs største Marka seier

Spålen – Katnosa naturreservat er en av NOAs største seire i Marka. I flere tiår stanget vi hodet i veggen i et forsøk på å få vernet viktige Markaområder, men i 1995 løsnet det, etter en gigantinnsats fra foreningens side. 18,5 km2 ble vernet.  Veien ble lagt åpen for Markavernet, og ved inngangen til jubileumsåret er nær 8 % av Marka vernet.

Skal man besøke Spålen – Katnosa, og gjøre seg et håp om å bli litt kjent i området, bør man dra på overnattingstur. Turistforeningen har to hytter i området: Katnosdammen og Sinnerdamshytta, som begge er fine utgangspunkt for en dagstur. En idealtur i januar kan da se slik ut: Bil til Jonsetangen i Øyangen innenfor Ringkollen og transportetappe inn til Sinnerdammen på fredag kveld, med to overnattinger, slik at dere får en hel dag i området.

En første runde for å bli kjent kan være følgende: Følg skiløypa ned fra hytta til nord-Spålen og videre rett øst til den gamle finneplassen Finnstad – ett av de best bevarte tunene i Marka. Her var det fast bosetting til slutten av 60-tallet. Videre går ferden rett sør, gjennom den dype Finnvassdalen – en skikkelig villmarksopplevelse med storskog, og brattlende på begge sider av en lettgått enkeltspors skiløype til Spålsdammen. En liten avstikker langs skiløypa mot Katnosa bringer deg opp til Finnerudseter vollen  –  også dette en gammel boplass for skogfinner, senere seter. Hva med å klatre til topps og ta en leken utforkjøring ned vollen?

Vår oppdagerferd går vestover, opp brattbakkene mot Langtjern. Går det opptråkket løype sørover fra det høyeste punktet, er det sannsynligvis mulig å ta en avstikker inn til Lortholkollen – ett av de fineste utsiktspunktene i Marka. 

Ferden videre går nordover, til Steinbutjenn, der en topptur til Spålsberget kan anbefales, dersom dere har utstyr som egner seg for å gå utenfor løypene. I så fall er det en flott tur langs ryggen nordover, og ned på skiløpa over til Aurtjern. Rett nord for tjernet får dere en kjenning med storvokst gammelskog, og skarpe øyne kan kanskje få øye på den sjeldne lavarten huldrestry.

Herfra er tilbaketuren til Sinnerdammen kort

Dagen etter kan ferden gå runden Tverrsjøen – «perleraden» (vannene øst for Pershusfjell) – Aklangen – Katnosa – Spålen – Jonsetangen, eller hvis du har et sterkere oppdagergen: Pershusfjell på langs.

Se ruta i Google maps

Til turoversikten