03.sep 2023

Fotoutstilling – Eventyrlig stillhet

Hva: Fotoutstilling
Når: 03.sep, kl. 13:00
Hvor: Søndre Sandås

I forbindelse med friluftslivets uke setter vi opp fotoutstilling på tunet på Søndre Sandås.

Fotoutstillingen står en uke, fra 2. – 10. september. Den er døgnåpen.

Søndag 3. september kl. 13.00 vil det være en offisiell åpning av utstillingen på tunet foran Markaporten Søndre Sandås, Sognsveien 231.

Tema for fotoutstillingen er Eventyrlig stillhet – Magiske øyeblikk utenfor allfarvei.

«Stillhet er noe annet og mer enn fravær av lyd. Naturens lyder hører hjemme i skogen og forstyrrer ikke. Det er de menneskeskapte lydene, støyen fra sivilisasjonen, som skurrer i ørene. Et landskap eller et rom i skogen kan oppleves som fredfylt, harmonisk og stille… Eventyrskogene er som skapt til å gå i dybden av opplevelsene…Derfor er vern av eventyrskogene også menneskevern, vern av vårt livsnødvendige forhold til natur.» – Fra Gjermund Andersens bok De siste eventyrskogene – en veiviser til Oslomarka.

Fotografer: Espen Bratlie / Bjørnar Thøgersen / Borgny Helnes / Kai Jensen / Lars Lindland / Harald Bratland Carlsen

Espen Bratlie:
«Jeg ønsker å formidle naturstemninger og opplevelser på vandringer i nærmarka, og jeg går ofte på oppdagelsesferd i ukjent landskap utenfor sti og vei. Jeg har vokst opp med Nordmarka, men har de siste 30 årene bodd ved Østmarka.»

Bjørnar Thøgersen:
«Med fokus på norsk natur ønsker jeg å vise det urørte, og aller helst der hvor gammelskogen fortsatt får stå i fred, der hvor trærne får være gamle eller unge, levende eller døde – fulle av alskens arter, meg selv inkludert.»

Borgny Helnes:
«Jeg fotograferer for det meste i nærmiljøet. Den store interessen er de små ting i naturen. Jeg syns det er viktig å vise at naturen der vi bor byr på mange muligheter og at det ikke er nødvendig å reise langt for å få spennende bilder. Det handler om å finne nye vinkler og se mulighetene i det som finnes i nærmiljøet.»

Kai Jensen:
«Skogen er ikke bare et sted for rekreasjon og møte med stillheten. Skogen er også noens hjem. Som naturfotograf er jeg en ivrig talsperson for alle de som ikke har noen stemme, dyrene, fuglene, insektene, blomster og trær. Å ta vare på skogen er også å ta vare på hjemmene til alle de som lever i skogen, de stemmeløse.»

Lars Lindland:
«Med en konstant dragning mot norsk nær- og villmark, og stor lidenskap for friluftsliv og naturopplevelser, formidler jeg mine øyeblikk gjennom små og store objektiver.»

Harald Bratland Carlsen:
«Jeg inspirerer mennesker til å gå mer inn i naturen – gjerne utenfor allfarvei, i stillhet og med et kamera i hånden – slik at hver og en finner glede og gevinst i å ta vare på den vakre naturen vi alle er en del av. Bærekraftig naturnærvær gir god forebyggende folkehelse.»