Godt nyttår til alle Fjordvenner!

Fjordgruppa har hatt en god vekst de siste 2-3 årene, og nå begynner vi å nærme oss 70 navn på adresselisten. Vi har også hatt en del aktiviteter med møter, turer, arbeidsgrupper og deltakelse i ulike fora som jobber med Oslofjorden. Men inn i det nye året 2025 kan vi heve ambisjonene om enda mer…

Oslofjorden fra HovedøyaHelene Lode
Helene Lode

Tiden framover er ganske hektisk i en organisasjon som NOA med årsmøter i lokallagene og med det store årsmøtet 25. mars. Vi i Fjordgruppa må også ha klart et arbeidsprogram innen den tid. Her vil arbeidsgruppene være sentrale. Vi kan ønske velkommen en ny gruppe innen Fjordgruppe-paraplyen, nemlig en kantsonegruppe som skal se vassdrag og fjorden i sammenheng.

2025 vil bli et avgjørende år for Oslofjorden, det er mye som skjer på mange fronter. Det er økt fokus på de sammensatte problemene som fjorden står ovenfor, både politisk og blant allmenheten.

Mandag i denne uka kom tre dokumenter som vil bli viktige for vårt arbeid i Fjordgruppa framover: NIVA og andre samarbeidspartnere kom med en omfattende statusrapport om tilstanden i Oslofjorden. Det står som forventet ikke så bra til med fjorden vår, men det finnes også nyanser i dette bildet. Tiltaksplanen for Oslofjorden har blitt evaluert i en rapport fra Miljødirektoratet. Her går det fortsatt tregt og selv om noen av tiltakene er på plass eller under arbeid så får vi håpe på at storting, regjering, departementer, direktorater, fylkeskommuner og kommuner kommer opp med bedre progresjon når det gjelder å iverksette tiltak som bedrer situasjonen.

Dette gjelder også for vassdragene som renner ut i fjorden. Vi skal prøve å få til et møte om dette i løpet av våren. Regjeringen har sendt ut på høring forslag til tiltak som gir fisken (ikke bare torsk) og økosystemene sjanse til å bygge seg opp igjen. Her er de viktigste tiltakene som Naturvernforbundet, NOA og andre fylkeslag, lokallag rundt Oslofjorden og Fjordgruppa sammen med bl.a. Nettverk for levende Oslofjord har foreslått blitt tatt med. Det viktigste er nullfiske i ti år i indre Oslofjord og i de marine nasjonalparkene Ytre Hvaler og Færder, inkludert forbud mot bunntråling. Vi ville også ha fiskestans i de øvre delene av fjorden, men her er det forslag om å bare tillate fiske med håndholdt redskap. Det skal bli spennende å se hva som blir realisert etter høringen, en høringsrunde som også vi må gi innspill til. Høringsfrist: 22. april.

Høstens stortingsvalg vil være viktig for hvordan problemene med Oslofjorden følges opp politisk. Ikke nok med det, strandsonen lider også av den ødeleggende bit-for-bit-utbyggingen av norsk natur, enten kommunene bevisst eller ubevisst godkjenner foreliggende planer. Det gjør det ikke bedre at regjeringens oppfølging av Naturavtalen er et begredelig dårlig produkt hvor naturen igjen vil være taper.

Det er viktig at Fjordgruppa og NOA arbeider tett sammen med andre organisasjoner som vil gjøre en innsats for Oslofjorden. Her har vi vært representert en stund i Nettverk for levende Oslofjord sammen med Oslofjorden friluftsråd og andre frilufts- og naturorganisasjoner. Vi ønsker også mer samarbeid med bl.a. elveforumer og lignende foreninger. Det er også andre aktører på banen som vi har kontakt med, slik som prosjektet «Fjorden vår» igangsatt av Pådriv Oslo og Oslo kommune. Vi vil gi dere litt mer bakgrunnsinformasjon om dette før neste møte i Fjordgruppa. Internt ønsker vi et nærmere samarbeid med NOAs lokallag. De fleste av dere er tilknyttet ett eller annet lokallag, og vil kunne være pådrivere for en slik kontakt.

Inneværende år er samtidig «Friluftslivets år», og her bør vi være på banen med å markere oss når det gjelder å støtte opp om det myke friluftslivets på og ved fjorden, og stille opp på forskjellige arrangementer lokalt. Kanskje bør vi også ha egne arrangementer? I det hele tatt bør vi bli flinkere til å nå ut med informasjon og formidling til publikum, media og politikere.

Naturvernforbundet har nylig fått betydelige støtte fra Sparebankstiftelsen til et stort treårig prosjekt for å redde Oslofjorden. Dette vil sikre full fart på frivillig arbeid med å få liv i den sterkt påvirkede fjorden. Det skal ansettes prosjektleder på heltid, og det skal også gis støtte til at ansatte i fylkeslagene rundt fjorden kan arbeide med prosjektet. Alt bør ligge til rette for bedre samarbeid om Oslofjorden på tvers av lokallag og fylkeslag i tiden framover. Her må vi finne noen viktige og gjennomførbare prosjekter hvor vi kan søke om midler fra denne potten. Det kan være en oppgave for arbeidsgruppene i den nærmeste tiden å formulere slike prosjekter.

Vi planlegger et møte i Fjordgruppa mandag 10. februar på Søndre Sandås. Saksliste til dette møtet vil bli sendt ut senere. Med disse ord vil vi ønske medlemmene i Fjordgruppa et aktivt og inspirerende arbeidsår!

Hilsen Jørn, Elisabeth og Håkon