Hva med å oppleve naturen i sakte tid?
Naturen er ikke bare et sted der vi kan trene vår fysiske helse. Vel så viktig er den som kilde for mental helse og inspirasjon, mener Maria Andersen fra Naturvernforbundet i Oslo og Akershus og Susanne Genneper fra GetOutCoaching.

Sammen har de startet Naturpust – gruppeturer der man går sakte og stille gjennom skogen, og får små innslag av naturinformasjon og naturrelaterte
øvelser.
– Naturpust er for deg som lengter etter å kunne nyte naturens ro og stillhet og bli del av den, forteller Genneper.
Naturen er helsefremmende
Forskning viser at det er mange helsefordeler i det å stoppe opp og legge merke til naturen rundt seg. Å være ute i naturen kan redusere stress og negative følelser. Det kan føre til lavere blodtrykk, redusert hjertefrekvens og bedre søvnkvalitet, i tillegg til mindre mental utmattelse.
– Vi vet fra forskning at naturen er helsefremmende. Likevel er det noe helt annet å oppleve det selv. Når du selv kjenner på kroppen at du slapper av
og kvitter deg med stressende tanker, sier Genneper.
Forskning på natur og helse baserer seg blant annet på to store teorier – stressreduksjonsteorien og oppmerksomhets restitusjonsteorien. Stressreduksjonsteorien handler om at naturen kan vekke positive følelser og redusere fysiologisk aktivering i oss. Naturen fungerer restaurerende for kropp og sinn.
Oppmerksomhets restitusjonsteori handler om at vi i hverdagen bruker mye kognitiv kapasitet på å styre vår oppmerksomhet. Vi er kognitivt opptatt med arbeidsoppgaver, ta valg og prioriterer. Samtidig er vår styrte oppmerksomhet en begrenset ressurs. Når vi er ute i naturen, kan vi bruke den frie oppmerksomheten vår. Da lader vi vår kognitive kapasitet, og står igjen med et kognitivt overskudd til mer oppmerksomhet og bedre hukommelse.
Et av formålene med Naturpust-turene er å gi deltakerne verktøy de selv kan bruke når de går i naturen, for å stresse ned, fatte beslutninger eller føle på tilhørighet.
– Vi ønsker å fremme naturens mange gode virkninger på mennesker, sier Genneper.
Andersen og Genneper opplever turen som særlig relevant slik verden ser ut i dag. Med politisk og økonomisk usikkerhet, er det desto viktigere at man evner å klarne hodet og hente seg inn, mener de.
– Naturen krever ikke noe av deg. Du kan bare være den du er, sier Andersen.
Vil skape nysgjerrighet
Turene er svært langsomme – deltakerne går 2-3 km på to timer. Tanken er at man skal kjenne på hvordan det er å være helt til stede i naturen. I løpet av turen gjør deltakerne ulike sanse- og pusteøvelser for å slappe av.
En av de faste rundene foregår i skogen ved Sognsvann. Turene avsluttes med at gruppen stopper opp i et lite skogholt, noen meter fra parkerings
plassen. Da vet ofte ikke folk hvor de er, eller hvor lang tid som har gått. Mange føler at de er dypt inne i skogen.
– Da blir vi veldig glad, og føler at vi har oppnådd formålet vårt, som er å koble helt av i naturen, smiler Genneper.
I tillegg til sanse- og pusteøvelser, er det små innslag av naturinformasjon. Du kan lære om artsmangfold, geologi og kulturhistorie.
– Vi prøver å formidle informasjon om naturen på en måte som skaper nysgjerrighet, sier Andersen.

Tanken er at du selv skal føle hvor viktig naturen er for oss alle. Du får kjenne på følelsen av å være del av noe større enn oss mennesker. Vi kan lære av det vi opplever i naturen, mener de. Andersen trekker frem viktigheten av mangfold, at skogene våre er så robuste nettopp fordi de har så mye variasjon.
– Vi trenger variasjon også i samfunnet for å være et robust samfunn. Og spesielt i den natur- og klimakrisen vi nå står i, er det viktig med robuste
samfunn.
Skal være tilgjengelig for alle
Forskning fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) viser at de med lavest inntekt og de med innvandrerbakgrunn har mindre tilgang enn andre til såkalte blågrønne områder, det vil si parker, skogområder, trær og vann. Andersen og Genneper har derfor fokusert på å skape et tilbud som er tilgjengelig for alle.
– Det har vært viktig for oss å ha et lavterskel og gratis tilbud, som gjør at folk som gjerne ikke er så kjent med naturen fra før, får en vei inn, forteller de to.
De samarbeider også med aktører som Blå Kors og Røde Kors, for å nå mennesker som ikke nødvendigvis oppsøker naturen på egen hånd. De har
blant annet hatt flere turer med fengselsinnsatte. Under de første turene var de fengselsinnsatte ufokuserte og uinteresserte. Etter et par turer en
dret det seg, flere var plutselig nysgjerrige og stilte spørsmål.
– En fengselsansatt fortalte også at de innsatte var mye roligere etter turene, sier Andersen.
– Da ble vi stolte, legger Genneper til.
De to tilbyr turer for lukkede grupper og Naturpustturer som alle kan delta i.
Mange deltakere kommer tilbake igjen. Også de opplever at noe endrer seg fra tur til tur. Deres perspektiv endrer seg, de hører litt ulike ting av det som
fortelles, og naturen endrer seg med årstidene.
– Mange forteller at de ser naturen på en annen måte etter Naturpust-turene.
Kommende naturpust-turer du kan bli med på:

Litteratur: