Oppskrifter for mellomtrinnet

Oppskrifter med naturen som basis for mellomtrinnet. Gå en tur først og lag mat etterpå! Du kan lage mat av noe du finner eller ta med deg noe og lage det ute.

Nesle

Neslesuppe

Ca. 200 g nesleblad

1 liter buljong (gjerne grønnsaks- eller hønsebuljong)

1 dl melk

2 ss lettrømme eller kesam (kan sløyfes)

Mulige smakstilsetninger: yoghurt, krydder (provence f.eks), pepper, persille, timian og ost.

Bladene skyldes, forvelles, hakkes og kokes i buljongen i 5-10 min. Tilsett melk og gi suppen et oppkok. Smak til med krydder.

Du kan også blande en eggeplomme med litt melk og ha i til slutt, men da må suppen ikke koke etterpå.

Neslestuing(fra Skyttaputten)

Brennenesle
Smør
Hvit pepper

(evt. litt yoghurt og en eggeplomme)

Neslen er like god som frisk spinat og trenger ingen tilsetninger. Forvell den og la vannet renne godt av. La litt smør bruse opp i gryten og la neslen surre litt i smøret. Tilsett salt og en anelse hvitpepper. Smaker godt – til fisk for eksempel!

Dill

Prøv å dyrk dill og ha det som krydder i maten! Smaker godt til fisk og skalldyr, eller hva med å ha det som krydder i en suppe. Dill  kan også brukes til rotfrukter, kål, blomkål og agurk.

Dansk dillsaus (Fra Skyttaputten)

2 dl yoghurt naturell
2 dl seterrømme eller créme fraîche
Salt
Hvit pepper
2 ts dijonsennep
1 dl klippet dill

Rør sammen ingerdiensene og sett kaldt.

Blåbær

Blåbærsyltetøy

3 kg blåbær

300 g sukker (eller 100 g fruktose)

Røres godt sammen og brukes på pannekaker for eksempel!

Syltetøy av andre bær lages på tilsvarende måte, men tilsett litt mer sukker for surere bær som teiebær og rips.

Pannekaker

2 dl fin sammalt rug (kan erstattes med hvetemel)

2 dl speltmel

1 dl sukker

4 dl skummet kulturmelk

2 dl ekstra lettmelk

2 egg

Bland sammen det tørre. Bland i melken. Ha i eggene. Stek pannekakene i en panne med litt olje.

Blåbærsaus (Skyttaputten)

5 dl vann
90 g (= 1 dl) sukker
2 ss honning
5 dl blåbær

Kok opp vann, sukker og honning. Legg i blåbær og la sausen avkjøles. La dem trekke i sausen til dagen etter.

Blåbærbløtkake (Inger-Lise Østmoe)

Bruk din egen sukkerbrødoppskrift (eller formkake), men ha i en neve blåbær i røra. Krem med masser av blåbær brukes som fyll og topping.

Pinnebrød

4 dl grov sammalt rug

4 dl hvetemel

3 ts bakepulver

2-3 ss olivenolje

3 dl yoghurt eller melk

1 ts salt

Tilsett evt. solsikkekjerner eller krydder etter smak.

Bland det tørre. Bland det våte. Ha det våte i det tørre. Rull biter av deigen til en lang, tynn pølse som rulles rundt pinnen og stekes over glørne på bålet. Pass på å ikke lag brødet for tykt. Da er det lettere å få det gjennomstekt uten at det blir svidd utenpå.

Pinneboller

½ kg (8 dl) hvetemel

½-1 dl farin

3 ts bakepulver

1 ts kanel

50-100 g margarin

3 ½ dl melk

(Melk kan evt. erstattes med yoghurt eller appelsinjuice. Det går også an å bytte ut en dl av melken med et egg)

Bland det tørre. Smelt margarinen og bland den sammen med melken. Ha det våte i det tørre. Rull biter av deigen til en lang, tynn pølse som rulles rundt pinnen og stekes over glørne på bålet. Pass på å ikke lag bollen for tykk. Da er det lettere å få det gjennomstekt uten at det blir svidd utenpå.

Te fra naturen (OOF)

Sted: Skog/eng

Årstid: Sommerhalvåret

Utstyr: Morter (eller to steiner mot hverandre), kokende vann, kopp til å drikke av, evt. en tesil slik at dere kan sile fra naturmaterialet som dere bruker til ingredienser.

Gjennomføring: Etter å ha samlet ingrediensene til teblandingen, knuses ingrediensene i en morter. Hell så kokende vann over og la det trekke i noen minutter.

Bar-te: lages av friske nåler fra furu, gran eller einebusk. De unge skuddene på furu og gran inneholder C-vitaminer og ble faktisk brukt mot skjørbuk i flere hundre år.

Frokost-te: knuste nyper og knuste einebær gir en god frokostte! Honning smaker godt til.

Skogs-te: lages blant annet av tyttebær, blåbær, bringebær, lyngblomster, rognebær og einebær. Hvis teen lages om sommeren kan dere ta med friske bær.

Engblanding: lages av bjørkeblad, kløverblad ,åkermynte, geitrams, markjordbær og kamille.

Bjørkete: kok teen på grønne, nyutsprungne blader. Sil av bladene og smak til med sukker. Bjørkeblader har et høyt C-vitamininnhold.

Fransk syresuppe (OOF)

1 liten løk

1 ½ dl matsyreblad

3 dl meldestokk- eller løvetannblad

1 liter buljong eller kjøttkraft

1-2 kokte, moste poteter eller rå revne poteter

fløte

bergmynte

Forvell og hakk de grønne bladene. Hakk opp løken, og la den mørne i litt smør i en gryte. Tilsett det grønne, og spe med buljong. Ha i potetene. La det småkoke i 20-30  minutter. Tilsett tilslutt litt fløte og dryss bergmynte over. Server suppa rykende varm med brød.

Godteri av einerbær – treak (OOF)

Kok ca. 3 liter blå einerbær i vann i to timer. Vannet skal dekke einebærene. Stamp deretter einebærene i vannet og sil. Kok den avsilte væsken til den blir passe tykk (skal stivne ved avkjøling). Form til fingertykke stenger. Dersom du synes smaken blir for sterk kan du tilsette litt brunt sukker og fløte under innkokingen.

Hasselnøttekake (OOF)

Klarer du å finne hasselnøtter i nærmiljøet ditt? Hvis du følger et tre utover høsten kan du plukke dem når de er modne! Da får du den ekstra gode smaken som er av hasselnøtter når de er plukket rett fra naturen.

4 egg

250 g sukker

250 g nøttekjerner

Krem:

6 dl fløte

1 plate kokesjokolade

Egg og sukker piskes til eggedosis. Mal nøttene og ha i eggedosisen. Stek i rund form på ca. 150 grader i 45 minutter. Ha kokesjokoladen i tykkbunna kjele sammen med fløten. Gi blandinga et oppkok, rør godt hele tiden. La dette stå kaldt til neste dag. Pisk opp fløten til krem og ha oppå nøttebunnen.

Nypegrøt (OOF)

5 dl friske eller 4 dl tørka nyper

1 liter vann

2 ss sukker

3 ss potetmel

Skyll friske nyper og knus de. Kok de deretter møre i vann og mos de gjennom en sikt. Mål deretter nypemassen og spe eventuelt med vann til 8 dl. Kok opp nypemassen og tilsett sukker. Rør potetmelet ut i litt kaldt vann. Hell jevninga i nypemassen under omrøring og la grøten koke opp. Server med kald melk eller fløte.

Tyttebærgelé og -grøt (OOF)

Kok 3,5 l tyttebær og 0,5 l vann i 15 minutter, og sett det kjølig til neste dag. Sil saften forsiktig av, og varm opp. Finn fram en stor og litt flat skål. Tøm 1 kg sukker i skålen og tøm den kokende saften over. Rør sakte og forsiktig til sukkeret har smeltet. Rør i samme retning hele tiden. La blandingen stå til avkjøling for å stivne til gelé.

Kok restene av de kokte tyttebærene med litt vann, tilsett sukker (350 g) og en kanelstang. Dette blir god tyttebærgrøt!

Løvetannsaft (OOF)

3 l blomster

4 l vann

3 sitroner

1 3/4 kg sukker

Samle inn 3 l blomster av løvetann (uten grønt). Kok blomstene opp i 4 l vann. Avkjøl over natta. Tilsett saft av 3 sitroner og sukker, la det stå kjølig i 2 – 3 uker. Rør av og til. Sil og hell på flasker. Spe med vann om safta blir for kraftig.

Løvetannsalat

Bruk unge blad. Hakk bladene rå, eller la dem få et raskt oppkok. Lag dressing av 1 ss eddik, 1 ss olje, 1 ss vann, 1 hvitløksfedd, hvit pepper, urtekrydder og salt. Gni en bolle med hvitløk. Mos litt gressløk og bland løvetannbiter, gressløk og dressing.

Groblad

Bladene på planten egner seg til salater, råkost og til urtete.

Vår-/sommersalat  (Skyttaputten)

I Naturens verden i NRK P2 søndag 6. juli 2003 presenterte Kari Bay Haugen, Inger-Lise Østmoe og Anne Siri Brandrud den følgende av Inger-Lise Østmoes oppskrifter, gjengitt med tillatelse av henne:
 

1/2 liter unge prestekrageblad og noen blomster
1/2 liter løvetannblad og noen blomsterknopper
1/4 l fiolblad og blomsters
1/4 l gjøksyreblader, gjerne med gjøksyreblomster
2 ss krysantemum kronblader, evt også hakkede blad

(Bladene av gjøksyre kan evt. erstattes med matsyre)

Dressing:
1,25 dl olivenolje eller norsk kaldpresset rapsolje
3 ss sitronsaft
1 ts sterk sennep
3 ts kapers, hakket/knust (gjerne kapers av prestekrageknopper)
salt og pepper

Planter som egner seg til suppe og stuing(Skyttaputten)

Nesle
Karvekål
Skvallerkål
Meldestokk
Matsyre
Storklokke
Kjempe (groblad)
Lønn
Vassarve

Bergmynte, oregano, kung

Visste du at oregano vokser på norske blomsterenger? At du kan plukke med deg pizzakrydder når du er på tur? Både blad og blomst kan brukes så det er bare å plukke med seg hjem eller bruke på grillmaten når du er på tur!

Krydder – til høst og vinter (Skyttaputten)

Plukk inn timian, bergmynte (oregano), vintersar og merian. Skyll det godt og lag en bunt med hver krydderplante. Heng det til tørk i vinduet. Når bladene er tørre kan du knuse dem over maten. Slik kan maten smake sommer selv om vinteren!