Ny strømkabel kan få store konsekvenser for naturen
Statnett skal bygge nytt kabelanlegg i grøft og tunnel mellom Hamang i Bærum og Smestad i Oslo.
Populært friområde på Hagabråten med strømkabler i bakgrunnen
Det er gitt tillatelse for kabel i grøft fra Hamang til Hagabråten og kabel i tunnel fra Hagabråten til Smestad. Tunnelen vil krysse under Lysakerelven ved Lysejordet i Oslo. For å bygge tunnelen er det planlagt anleggsområder både på Lysejordet og Hagabråten i Bærum.
Lysejordet og Hagabråten er viktige friområder og bevaringsverdige grønne lunger i boligsonen, og vil bli sterkt berørt av naturinngrep, støy og tungtrafikk i anleggsperioden. Tilbakeføring til dagens kvaliteter og naturverdier vil være lite sannsynlig. Både ved Lysejordet og Hagabråten har engasjerte beboere dannet aksjonsgrupper og samlet underskrifter i Minsak:
Konsekvenser for naturen
Byggingen kan få store negative konsekvenser for natur, miljø og folkehelse. Naturvernforbundet i Bærum – og i Oslo – mener det foreligger vesentlig ny kunnskap om negative konsekvenser for naturmangfold og naturfare som ikke er belyst i konsekvensutredningen, og som i liten grad kan løses ved avbøtende tiltak gjennom en detaljplan.
Konsesjonen er basert på konsekvensutredning 2018-2019, som i all hovedsak omhandlet konsekvenser av luftspenn. Etter omfattende klager på de såkalte monstermastene, endret Energidepartementet i april 2024 beslutningen til underjordisk kabel, uten at negative konsekvenser for natur og miljø ved dette konseptet var en del av beslutningsunderlaget.
Andre alternativer bør vurderes
For underjordisk kabel er det kun utredet én trasé. Valg av trasé synes utelukkende gjort ut fra dagens luftlinje. Miljøkonsekvenser for kabel, med tverrslag og anleggsområder har ikke vært tilstrekkelig utredet selv om dette ble etterlyst av et stort antall interessenter inkludert Oslo og Bærum kommune.
Naturvernforbundet mener at alternative traséer som ikke har de samme negative konsekvenser og risikoer burde vært utredet. Belastningen fra anleggsområder på truet natur, friområder, skoleveier og bomiljø kan sannsynligvis reduseres ved å legge kabel i grøft langs Griniveien og i tunnel den siste delen til Smestad.
Tidligere vurderte løsninger langs Griniveien er trolig enklere å gjennomføre i dag enn antatt i 2018-19, i og med at konflikten med Telenors kobbernett ikke lenger er aktuell. NVE kan fastsette nye vilkår basert på utredning av andre alternativer.
Startet verneprosess for Lysakerdalen i februar
I februar 2024 startet Statsforvalteren i Oslo og Viken i samråd med Oslo og Bærum kommune en verneprosess for etablering av naturreservat i Lysakerdalen. Vernet omfatter både selve Lysakerelven og skog på begge sider med mange svært sjeldne naturtyper og truede arter.
Naturreservat er den strengeste formen for naturvern, og innebærer forbud mot hogst, fysiske inngrep og motorferdsel. Mulige skader ved tunneldriving under et vernet vassdrag er ikke utredet. Statsforvalteren sier de vil uttale seg når detaljplanen blir sendt på høring.
Nå har arbeidet med detaljplanlegging startet opp
I en pressemelding 12. desember sier Statnett at de starter detaljplanlegging og prosjektering av løsninger for utbyggingen.
– Vi vet at tunnelpåslag på Lysejordet er omstridt og berører mange, så dette er noe vi naturligvis vil se nærmere på i det videre arbeidet. Når vi skal legge nye kabler i grøft og tunnel så får det dessverre konsekvenser for omgivelsene langs traseen, sa prosjektleder Hans Herlofsen i Statnett i pressemeldingen.
Statnett har engasjert selskapet COWI til å bistå med detaljprosjektering av kabelanlegget, som innebærer undersøkelser og vurderinger av blant annet grunnforhold, annen infrastruktur i bakken, støy, støv og kartlegging av fremmede arter.
Statnett planlegger å sende detaljplanen til NVE i løpet av 2025 for videre behandling og godkjenning. Byggearbeidene skal etter planen starte opp i 2027.
Naturvernforbundet følger saken nøye.