Seks tips til en plastfri strand-sommer

Når sommervarmen inntar Norge blir trykket på badeplassene rundt hovedstaden stort. Vi er utrolig heldige med så kort vei til både sjø og skog, og flinke til å utnytte det. Nettopp derfor må vi også hjelpe til med å ivareta de fine rekreasjonsområdene våre!

Fartein Rudjord
Fartein Rudjord

I Oslofjordens strandsone er det et mylder av liv og biologisk mangfold, og mange av artene som lever her er allerede truet av habitatsendringer, slitasje og utbygging. Det er ikke alt det er like enkelt å gjøre noe med, men en ting du kan gjøre for naturen i sommer er å hjelpe til å holde den fri for plast og miljøgifter.

Det er ingen nyhet at plast er en stor trussel mot både dyr og miljø. Dessverre ligger det ofte igjen mye plast og annet søppel på stranden når sommeren går mot høst.

Her er noen tips til hvordan du kan ha en plastfri strandsommer og med det hjelpe naturen og artene som lever i den:

1. Dropp engangsplasten

Sugerør, bestikk, tallerkener og krus av engangsplast er kanskje hendig, men unødvendig og skadelig for miljøet. Du får kjøpt alt dette i både tre, metall og resirkulert og holdbar plast med lang levetid. Det er også mulig å pakke inn eget bestikk og glass i badehåndklærne du uansett skal ha med.

2. Velg bomullshåndklær

Mikrofiberhåndklær har blitt populære, men visste du at de er laget av mikroplast? Rull heller bomullshåndkle ditt godt sammen med et bånd eller en hårstrikk, så tar det mindre plass.

3. Velg bærenett

Bærenett fås kjøpt flere steder, hos alt fra matvarebutikker, bokhandler og klesbutikker, og er et supert miljøtiltak og et godt alternativ til plastposen. Hver dag ligger det igjen plastposer på avveie. Et bærenett vil du kanskje passe bedre på, og du kan bruke det igjen og igjen!

4. Snus og sigarettstumper skal i søpla

Det vet vi alle nå, eller? Både sneiper og snus er kilder for kjemikalier og miljøgifter, og de havner til slutt i havet om man kaster dem i naturen. Der vil de fortsette å lekke kjemikalier i opp til ti år. Sneiper består av rundt 95% plastkomponenter, og etter en ti års nedbrytningsprosess blir mikroplasten likevel værende igjen i naturen.

5. Rydd opp etter deg

Et enkelt råd alle burde følge.

6. Plukk med deg plast du ser på vei hjem

Se deg om når du forlater stranden. Ligger det plast og søppel kan du ta det med deg til nærmeste søppelkasse.

En riktig god, plastfri sommer ønskes alle!