Mange fine ord
Men regjeringens ‘handlingsplan for naturmangfold’ har dessverre få konkrete tiltak.
I 2022 inngikk Norge en avtale om å stoppe naturødeleggelsen og restaurere det som er ødelagt – naturavtalen. Der har vi blitt enige om å verne 30% på land og vann, og restaurere 30%.
I dag kom regjeringen med sin handlingsplan for hvordan vi skal ta vare på naturen.
Landbruks- og matminister Geir Pollestad er fornøyd. Til NRK påpeker han at vi skal ha utvikling i hele Norge, og at vern ikke er hovedstrategien for denne planen. Det er forvaltertanken og bærekraftig bruk som ligger til grunn, mener han.
Vi er ikke like fornøyd.
Få tiltak og forpliktelser
Trusselbildet er rimelig godt beskrevet, men det er mange ord og få konkrete tiltak.
Det er veldig få forpliktelser til å ta vare på havområdene. Vi har vernet Skagerak, men i praksis er det ikke noe vern og områdene ødelegges allikevel. Mye verdiskaping skjer i havet, men også mye forurensning. Og det er kanskje derfor regjeringen ikke klarer å bestemme seg for hva de skal gjøre.
Kommunen må få verktøy og bruke loven
Gjennom stortingsmeldingen blir det tydelig for alle at naturen ligger i en kommune. Kommunene har et stort ansvar for å forvalte naturen, men da må de få verktøyene de trenger for at vi skal nå målene i naturavtalen. Det må skje på flere måter.
Vi må styrke lovgivningen. I Bergen har det i ti år skjedd en ødeleggelse av naturen på grunn av bygging av skogsbilveier, blant annet fordi regelene som gjelder for skogsbilveibyggingen er dårligere enn plan- og bygningsloven.
Og lovene må følges i kommunene.
Det er også uklart for kommunene om de må gjennomgå planene sine – altså gjøre en såkalt planvask. Mange planer er helt håpløse når det kommer til å ta vare på naturen. Alle planer som ligger i skuffen, må gjennomgås.
Subisidier er et annet tema man må se på. Hva støtter vi gjennom subsidier? For eksempel blir skogsbilveier i dag subsidiert med 60% av mine og dine skattepenger.