Bulldosere overdøver naturens stemmer

Men er det makthavere som bryr seg?

Folkemøtet mot ny kraftlinje Samnanger-Kollsnes

Naturens stemmer

Søndag møtte vel 500 på folkemøte i Norhordalandshallen i protest  mot Statkraft sine planer for enorme kraftlinjer i Vaksdal, over Osterøy og Alver. Første helg i januar gikk flere tusen i fakkeltog og 70 varder ble tent i snøværet.

Lenge har det vært stor motstand mot nye vindkraftanlegg i fjellet, mot naturødeleggende motorveiprosjekt og forurensing fra oppdrett.

Men er det makthavere som bryr seg?

Nesten tom verktøykasse

I Naturvernforbundet håper vi at demokratiske prosesser lytter til naturens stemmer, men våre erfaringer i møte med beslutningstakere som vil ha vekst uten hensyn til naturødeleggelsene, er dårlige.

Denne uken sa Stortingets miljøkomite nei til nesten alle forslagene som skulle iverksette Naturavtalen i Norge. Verktøykassen for å redde naturen ble nesten tømt.

Kunming-Montreal naturavtalen som Norge, sammen med 195 andre land har godkjent, forplikter oss til å bevare 30% natur på land, 30% av  sjøareal og tilbakeføre 30% av ødelagt natur. Alle løftene Norge har skrevet under på for å nå målene, skal bli iverksatt innen 2030.

Naturtap i norske kommuner

NRK kom i helgen med nye dramatiske tall over naturødeleggelse vedtatt i norske kommuner. De 100 største av 44.000 registrerte naturinngrep fra NRK-reportasjen «Norge i rødt, hvitt og grått» ødela areal tilsvarende 2700 fotballbaner. Undersøkelsene viser at saksbehandling før vedtak i kommunene har vært slett og lovstridig i svært mange tilfeller. 

Med hjelp fra juridisk kompetanse viser NRK at det i 23 av 100 undersøkte saker ikke ble skrevet én eneste setning om naturen i sakspapirene før byggevedtak. I 91 av sakene finner juristene ikke tegn til at det ble sendt ut noen fagperson for å lete etter truede arter før avgjørelsen.. I 81 av sakene tyder undersøkelsene at det ikke ble lett etter mer egnede steder å bygge, selv om loven krever dette.

NRK-saken og avstemningene i Stortingets miljøkomite nylig bekrefter Naturvernforbundet sitt inntrykk av at beslutningstakere i kommuner – både administrative og politiske aktører – i liten grad lytter til Naturens stemme. En forklaring kan være manglende kompetanse om lovens krav til utredning og balansering av ulike interesser. En annen årsak kan være at utbyggerinteresser har dramatisk mer pengemakt enn naturens talspersoner, som på Askøy der Tertnes Holding bruker sine millioner for å presse frem en ødeleggelse av naturperlen Einaturdsvika og området rundt,  grønnvasket som «nullutslippshavn».

Overdøve bulldosernes buldring

Ødeleggelsen av verdifull natur i Norge øker paradoksalt nok parallelt med at dokumentasjon over farene ved naturødeleggelser for mennesker, dyr, planteliv og klima blir mer og mer entydig. Aktører på Vestlandet forbereder utbygging av hyttebyer i Sysendalen, vindmølleparker til fjells, fire felt med 110 km/t gjennom Sunnhordland. Oppdrettskapitalen presser på bl.a. i Hardanger, i Sveio og rundt Osterøy.  I Bergen er areal tilsvarende vel 700 fotballbaner ødelagt de siste 5 år. Bare areal tilsvarende vel 5 forballtaner er restaurert.

NRK sin siste undersøkende journalistikk viser at Naturens stemme i Norge og på deler av Vestlandet knapt lyder som hvisking. Bulldoserne buldrer mer. Det må vi gjøre noe med.

Vi har en mulighet når mange kommuner i gamle Hordaland kommende år skal rullere sine planer for bruk av areal. Klarer naturens stemmer å forsvare områder som er tidligere (KPA) er satt av til landbruk-, natur og friluftsliv?