Frøsanking
Har du lyst å sanke dine egne frø? Slik gjør du det!
Foto: Hundven and Clements photgraphy
Frøsanking
Frøsanking er enklere enn du tror. Men det er noen tips som er lure å få med seg. Enten du skal sanke frø fra ville markblomster for å lage blomstereng eller om vil sanke frø fra kjøkkenhagen, er prinsippene det samme. Her har vi fokus på ville blomster, kjøkkenhageplantene er enda lettere å sanke fra.
Lær deg blomstene
Før du skal ut å sanke frø, må du kjenne igjen hvilke villblomster som passer i en blomstereng. Hvis ikke kan du få med deg frø fra planter som er fremmede og skadelige for naturen, eller som tar over og sprer seg slik at andre planter ikke får plass. Derfor er det lurt å først finne ut hvordan plantene ser ut når de er i blomst. Det kan være lurt å merke seg hvor du har funnet dem, for når frøene er modne har kronblader som regel falt av eller skrumpet inn. Brune frøkapsler med frø står igjen.
Bruk oppslagsverk
Har du funnet planter som du usikker på om du har funnet riktig navn på, kan du bruke appen Artsorakel, som hjelper deg å gjenkjenne plantene, men dobbeltsjekk alltid med andre kilder.
Når er frøene klare for sanking
Når blomsterhodene er blitt brune, litt nedover stilken er frøene modne på de fleste blomster. Vårblomstene har modne frø i juli, sommerblomster i august- september. Noen få arter har modne frø helt ut i oktober. Fullstendig oversikt finner du i Frøboka til NIBIO.
Slik sanker du frø
- Sank frø når det er tørt
- Ta frø fra ulike steder for å sikre genetisk variasjon
- Klipp av blomsterhodet eller dryss frø direkte i en frøpose
- Skriv på artsnavn og dato
- Ta frøene med hjem og legg dem til tørk i romtemperatur
Rensing av frø
Det er viktig at alle plantedeler fjernes, før du legger frø til oppbevaring. Plantedeler kan hindre jordkontakt når de sås og det kan bli vanskeligere for dem å spire. Dersom frøene skal oppbevares over lengre tid kan fuktige plantedeler føre til at frøene mygler. Da vil de ikke spire.
Legg blomsterhodene til tørk inne på avispapir eller tørkerull i noen dager. Da blir de knusk tørre og frøene slipper lettere taket.
Når plantedeler er tørre kan du forsiktig riste blomsterhodene over en tallerken, slik at frøene faller ut. Dette fungerer for de fleste blomster.
Blomsterbunner, stilker og blader plukkes eller blåses forsiktig vekk. Bruk en sikt for å fjerne litt mindre rusk og plantedeler.
Oppbevaring av frø
Ha de tørkede og rensede frøene tilbake i frøposer med riktig artsnavn på.
Frøposene kan oppbevares i en luftig beholder, f.eks i en pappeske. Sjekk over at det er skrevet artsnavn på alle posene. Oppbevar de tørt i vanlig eller kald romtemperatur, og gjerne mørkt. Frøene skal ikke oppbevares i kjøleskap. Da blir de utsatt for fukt og kan mygle.
Utstyr
- Noe å samle frøene i (frøpose/kaffefilter/kopp med lokk)
- Saks
- Blyant
- Flora /Frøboka /Artsorakel på mobilen