Et grønnere, nystemt Bergen

Bergen har startet opp arbeidet med å oppdatere kommuneplanen. Les våre tilbakemeldinger.

Naturvernforbundet hordland logo med bakgrunn

Den 23. januar 2025 vedtok byrådet i Bergen å starte opp arbeidet med ny kommuneplanens arealdel (KPA). Det ble lagt ut på høring, med frist 25. mars. Kommuneplanens samfunnsdel (KPS) har frist 30. mars.

Les innspillene i sin helhet, eller sammendragene nederst i denne artikkelen.

Hva er kommuneplanen?

Kommuneplanen er kommunens øverste styringsdokument, og består av to deler: En samfunnsdel og en arealdel.

Kommuneplanens samfunnsdel peker ut mål og strategier for den langsiktige utviklingen i kommunen, og gir føringer for politiske satsingsområder.

Kommuneplanens arealdel viser sammenhengen mellom fremtidig samfunnsutvikling og arealbruk, og er juridisk bindende. Arealdelen er et sentralt verktøy for å nå målene i kommuneplanens samfunnsdel.

Kilde: Bergen kommune

Sammendrag

Kommuneplanens arealdel (KPA)

Siden forrige KPA ble utarbeidet, har FN lagt frem omfattende dokumentasjon på at det pågår en global naturkrise. Dette krever egne skjerpede krav til innhold og metode ved utarbeiding av KPA 2027 for Bergen. Arealendring er den største negative påvirkningsfaktoren for tap av biologisk mangfold. Kommunen er myndighet i de fleste arealsaker, og har dermed en svært viktig rolle i å begrense skadene på naturen.

Områder i Bergensdalen rommer rik natur, men arealene er ikke kartlagt og ligger som udefinert «byggesone» i KPA 2018. Dette kan endres på i neste KPA.

Illustrasjon: Artsdatabanken
Faktorene som har størst negativ påvirkning på naturmangfoldet i Norge. Kilde: Artsdatabankens rødliste 2021.

Vi savner en del ting i denne planen. Blant annet plan for å redusere parkeringsplasser i sentrale Bergen, og omgjøring av firefelts innfartsårer til to felt reservert for kollektivfelt. Gangakser må rustes opp og vi bør ha en plan for et overordnet Bybanenett til alle bydeler. Klimagassutslippene må kuttes kraftig, og kommunen bør se på tiltak for å begrense cruisetrafikken, og lage en plan for å avvikle Bergens største punktutslipp av klimagasser: BIR sitt anlegg i Rådalen. Vi fremmer arealnøytralitet som mål, hvor arealer gjenbrukes smart.

Bevaring av natur, kulturlandskap og vann bør være fokusområder for KPA 2027 for Bergen. Mye av naturen i Bergen har dårlig miljøstatus, eller har gått tapt av inngrep og masseutfylling. Nye inngrep bør ikke godkjennes, og vannforekomster bør restaureres.

Gamle reguleringsplaner må «planvaskes», så de er i tråd med gjeldende mål, lover og retningslinjer. Siden forrige KPA har vi fått en veileder for konsekvensutredning (håndbok M-1941 for konsekvensutredning), og rødlisten for arter har også blitt oppdatert. Vi håper at planprogram for KPA 2027 benyttes som en mulighet for å tydeliggjøre kommunens metodebruk for konsekvensutredning.

Som NRK har vist gjennom TV-programmet Oppsynsmannen og flere avisartikler om naturtap, er kvaliteten på konsekvensutredninger alt for dårlig. Resultatet er vi hvert år ofrer tusenvis av naturområder, uten en gang å vite hvilke naturverdier som går tapt.

Kommuneplanens samfunnsdel (KPS)

Det er positivt man i utkastet til KPS anerkjenner at klima- og miljøutfordringene blir stadig tøffere, og at arbeid for en mer klima- og miljøvennlig by har hovedprioritet.

Bergen skal videreutvikles som en mer kompakt by langs kollektivtrafikkens hovedakser. Dette må skje med kvalitet, uten at man bygger ned natur og jordbruksområder.

Samtidig mangler det verktøy for å nå målene. Enkelte forslag, som å fjerne kravet om arealnøytralitet og svekke Byvekstavtalen, er kontraproduktive.

Bergen må holde på sine ambisiøse klimamål.

Vi etterlyser stans i byggingen av skogsbilveier inntil miljøkriminaliteten tar slutt, og stans i bymotorveier. I stedet bør vi satse på bedre sykkel- og kollektivløsninger og en blå Bybane med ruter til Kleppestø, Laksevåg, Frekhaug, Knarvik og Ågotnes.

Vi ønsker omtenksom fortetting, og en by som går fra grått til grønt. Lykke til med forbedringsarbeidet!