Forslag til politikk på landsmøtet

Styret vedtok forslag om naturavtalen, krig og naturødeleggelse, kraftpolitikk og nullutslipp fra UNESCO-fjordene.

Vi har forslag til uttalelser til Naturvernforbundets landsmøte 8.-10. november i år.

Sammendrag

Ny arealpolitikk for å stanse nedbygging av norsk natur

Vi kan ikke sløse med den unike naturen vår, og samfunnsutviklingen må skje innenfor naturens tålegrenser. Vi ber om at regjeringen må legge til grunn at Norge skal verne minst 30% norsk natur og restaurere minst 30% forringa natur innen 2030. Intensjonene fra Naturavtalen må iverksettes gjennom rullering av arealplaner og planvask.

Det er en rekke andre tiltak som må gjennomføres, så vi klarer å ta vare på livsgrunnlaget vårt. Allerede nedbygde arealer bør utnyttes bedre. Det bør også komme et forbud mot nedbygging av myr, gammelskog og andre verdifulle naturtyper.

Naturødeleggelse fra krig og opprustning

Krig turer natur og klima. Det er få menneskelige aktiviteter som truer natur og klima mer, enn krig. Enorme mengder fossilt brensel brukes, og bidrar direkte til global oppvarming. Krig skader mennesker, dyr og biologisk mangfold. Krig forurenser vann, jord og luft, og gjør områder utrygge å bo i.

EU har startet en utredning av ecocide, altså en omfattende ødeleggelse av økosystem eller livsmiljø. Det er også fremmet at beskyttelse av natur må få en sterkere plass i folkeretten.

Vi anmoder regjeringen å utarbeide en NOU om krig og naturødeleggelse, at natur får bedre beskyttelse av folkeretten og at myndighetene legger større vekt på naturtap når de godkjenner militære områder eller installasjoner.

Kraft er et knapphetsgode – tildeling av kraft må prioriteres

I dag skjer tildeling av kraft etter førstemann til mølla-prinsippet. Men kraftbehovet har endret seg dramatisk og behovet for energi vil sannsynligvis øke i årene fremover, og det er behov for å prioritere hvem som skal få tilgang på vår dyrebare energi. Hvis ikke står vi i fare for at nyetableringer vil øke kraftbruket uten at man reduserer de fossile utslippene. F.eks hvis man gir kraft til bitcoinmining, før et CO2-fangstanlegg.

Nullutslipp i UNESCO fjordene fra 2026 må gjennomføres i tråd med Stortingets vedtak

Regjeringen må oppfylle Stortingets vedtak fra 2018, og kreve nullutslipp i verdensarvsfjordene fra 2026. Kravet må også gjelde alle fjordene. Det er dårlig miljøpolitikk å utsette kravet til 2032, og noe som kun gagner eierne av de store cruiseskipene som ikke har forsøkt å innfri kravet.Vi må ikke belønne de som ignorerer klimautfordringene!