Ofte stilte spørsmål
Du vil hjelpe naturen. Slik går du frem.
Vi har samlet nyttig informasjon om hvordan du går frem dersom naturen er i fare i ditt nærområde eller du ferdes. Her finner du noen fremgangsmåter.
Dersom det er planlagt et utbyggingsprosjekt som vil ta av naturområder, er det mulig å sende inn høringsinnspill. Det kan du gjøre som privatperson, eller som del av en organisasjon. Vårt fylkeslag og lokallag skriver mange uttalelser hvert år på saker de er engasjert i. Du kan bli med i et lokallag i Naturvernforbundet. Er det ikke lokallag der du bor? Det er mulig å opprette nye, ta i så fall kontakt med oss.
Du finner oversikt over saker som skjer i ditt nabolag på din kommune sine nettsider. Mange kommuner har egne sider som heter høring eller kunngjøringer, det samme gjelder hos fylkeskommunen og statsforvalteren, hvor du også kan få melding om høringer i nyhetsbrev. Alternativt kan du følge med på høringsradaren til FNF. Der kan du også sile på saksnivå (kommunalt, regionalt, nasjonalt), område og svarfrist, og abonnere på søket. Vær også obs på at det i noen kommuner er mulig å sende inn melding eller klage ved mistanke om ulovlige byggetiltak.
Vil du skrive en høringsuttale, men vet ikke hvordan du går frem? Les FNF sine tips.
Naturvernforbundet jobber med en rekke saker nasjonalt, regionalt og lokalt. Vi jobber på ulike måter. Vi skriver uttalelser, lager kampanjer, driver prosjekter og arrangerer dugnader. Ta kontakt med oss på hordaland@naturvernforbundet.no dersom du vil engasjere deg.
Vi kan også ta opp nye saker, men vi kan dessverre ikke rekke over alt. Vi må derfor prioritere store, overordnede saker som har påvirkning på natur og klima. Dersom vi får med oss flere frivillige, kan vi rekke mer. Vil du engasjere deg, kan du lese mer om saksarbeid. Lær mer på Øyvind Strømmen sitt skrivekurs.
Dersom du mistenker at det foregår miljøkriminalitet av et eller annet slag, er det viktig at du melder dette inn, enten til Statens naturoppsyn eller til ditt politidistrikt.
Du kan melde fra om miljøkriminalitet til politiet. Da går du inn på ditt politidistrikt sine nettsider og trykker på «Tips oss». Det er viktig at politiet får informasjon om hva det gjelder, hvor det gjelder, hvem det gjelder og hvorfor du tror politiet bør se på saken. På sistnevnte punkt kan du skrive inn at det gjelder miljøkriminalitet, og evt. hvilken type miljøkriminalitet som begås, slik at sakene siles videre til Økokrim. Får politiet tips om flere saker hvor lovgivningen som skal beskytte natur brytes, er det mer sannsynlig at de får flere ressurser til å jobbe med slike saker.
Statens naturoppsyn har ansvar for å holde øye med at følgende miljølover blir fulgt både på offentlig og privat grunn.
- Friluftsloven
- Naturmangfoldloven
- Motorferdselloven
- Kulturminneloven
- Viltloven
- Laks- og innlandsfiskloven
- Markaloven
- Småbåtloven
Alle lover finner du på lovdata.no. Brudd på disse lovene kan du melde fra via Statens naturoppsyn i ditt fylke (i Vestland fylke er det lokalkontor i Bergen eller Rosendal).
Vi har avdekket en rekke skogsbilveier som har blitt bygget ulovlig. Dvs. at de kan være bygget uten at det er søkt tillatelse, at det er brukt ureine masser, at de er overdimensjonert, eller at de ikke oppfyller kravene om at skal brukes til landbruksformål. Dersom du har oppdaget eller mistenker at det er bygd en ulovlig skogsbilvei så vil vi gjerne få tips fra deg! Send oss en epost til hordaland@naturvernforbundet.no hvor du beskriver hvor veien er, omfanget og bilder av området. Store bilder kan sendes via wetransfer.com
Finner du søppel, rot eller skrapmetall, er det først og fremst grunneier som har ansvar for å rydde opp. Dersom grunneier ikke rydder opp kan du kontakte kommunen, slik at de kan følge opp. Bruk kommunen sin innbyggerservice for å melde fra om denne typen forurensing. Ved flom, skred, dammer og vannforurensing skal du også ta kontakt med kommunen. NVE (Norges vassdrag og energidirektorat) har en beredskapsrolle, men de blir evt. koblet på beredskapsnummer av kommuner, politi og andre samvirkeaktører. Dersom det er fare for liv og helse, skal du selvsagt også kontakte politi på 112 evt. ambulansetjenesten på 113.
Mange steder oppdages det ulovlige søppelplasser, også kalt “villfyllinger”, hvor folk har dumpet skrot i naturen. Enkelte velger å gjøre dette fordi de slipper å dra på gjenvinningsstasjon og betale for å få det håndtert riktig. Dette er ikke lovlig! Grunneier er ansvarlig for sin eiendom og eventuell forsøpling på den, inkludert forsøpling som noen andre kan ha dumpet der.
Du kan starte med å melde ifra til grunneier. Hvis du ikke vet hvem det er, kan du finne eieren hos Kartverket på denne siden. I kommuner hvor BIR er renovasjonsselskapet, har BIR AS ansvar for forsøpling- og forurensningssaker. De får de ansvarlige til å rydde opp. Det vil si den som har forsøplet – eller grunneier. Les om dette her.
Søppel på busstopp eller i parker kan meldes direkte til Bergen kommune via feilmeldingstjenesten. Og forsøpling rundt BIR sine returpunkt meldes ifra til dem.
Fiskeredskap er farlig for livet i havet. Det forsøpler og kan fortsette å fiske i lang tid, såkalt “spøkelsesfiske”. Meld i fra om tapt fiskeredskap via appen Fritidsfiskeappen. Da kan dykkerklubber og andre finne og hente de opp.
VG anslår at 18000 båter brennes, senkes eller blir forlatt i løpet av et år, og det utgjør et stort forsøplingsproblem. Båteier har ansvar for båten, og må fjerne den. Hvis eier ikke tar ansvar, kan kommunen pålegge eieren å fjerne den. Hvis du ikke vet hvem eieren er, kan man forsøke å spore opp eieren ved å gå til lokalavisa. På grunn av dette problemet er det vrakpant på fritidsbåter.
Du finner det du trenger på ryddenorge.no. Der finner du forsøplede områder, melde inn aksjonen din og hvor mye søppel som er rydda. Der kan du også se hvor du kan hente gratis hansker og poser til søppelet. Hvis du har hatt utgifter i forbindelse med en ryddeaksjon kan du søke om å få kostnadene dekket.