Plast i klær

Hvert år slippes 110 tonn mikroplast fra vaskemaskiner ut i havet, og det bare i Norge! Heldigvis finnes det gode alternativer til plast i klær.

Klær i klesskap, plast i klær

Hvordan kan jeg forhindre at mikroplast fra klærne mine havner i havet? 

Bruk Gyppyfriend vaskepose når du vasker klær som inneholder plast! Det går fint an å vaske alle slags klær i denne posen, så slipper du å sortere. Veldig mange klær inneholder dessuten en andel tekstiler som er laget av plast, i større eller mindre mengder. Guppyfriend-posen samler mikroplasten fra klærne, slik at du kan fjerne den fra posen og kaste det i restavfallet i stedet for at det havner i havet. 

Tips: Siden mikroplast er så smått, kan det ta noen vasker før du i det hele tatt kan se det. Som regel hoper det seg opp i hjørnene av Guppyfriend-posen, under glidelåsen. 

Hvordan vet jeg om klærne mine inneholder plast? 

Noen klær som er laget av plast er lette å identifisere: Fleece og andre syntetiske klær som for eksempel treningstøy, er laget av plast – og fleece er verstingen når det kommer til spredning av mikroplast fra klær. Andre plagg kan tilsynelatende være av bomull eller ull, men likevel kan de være laget helt eller delvis av plast, under en rekke forskjellige navn. Følgende navn er de vanligste plastmaterialene i klær: 

Akryl
Elastan
Elastodien
Modakryl
Nylon/Polyamid
Polyetylen
Polyester
Polyklorid
Polypropylen
Trivinyl
Vinyl
Vinylal 

Akryl: Plast i fåreklær 

Plast kommer ofte i “forkledning” – for eksempel kan klær med et høyt innhold av akryl, ofte forveksles med ull, da det både ser og kjennes likt ut. Derfor bør vi alltid sjekke merkelappen før vi kjøper klær. Ikke la deg lure til å tro at prisen reflekterer kvaliteten på plagget! Mens ull gir klær av høy kvalitet og holdbarhet, blir klær med et høyt innhold av akryl (30-100 %) fort nuppete og mister fasongen. I tillegg endres egenskapene til plagget. Klær med ull er god til å transportere fuktighet ut, og du blir ikke kald selv om du har blitt våt. Klær med ull lukter heller ikke like mye svette som plagg laget av kunstige materialer. 

Hvilke materialer bør jeg se etter i klær? 

Bomull, ull, silke, lin, hamp, ramie, bambus, rayon er tekstiler basert på naturlige råstoffer, og gir som regel også klær av høyere kvalitet som varer lenger.