Gode eksempler
Historier om bedrifter og institusjoner som reduserer plastforbruket, og hindrer forurensning og forsøpling. Hvordan har de fått det til? Prosess, utfordringer og suksessfaktorer.
Slik lager du en plaststrategi
En plaststrategi setter rammene for hvordan kommunen skal håndtere plastproblemene. Hvordan starter man? Hva er lurt å tenke gjennom når man skal lage et sånt dokument? Samfunnsgeograf Ellen Astrup bidro i arbeidet med Voss herad sin plaststrategi, og deler erfaringer med oss i denne episoden.
Takeaway-pant
En avfallsanalyse i Aarhus avslørte at 48% av forsøplingen i byen stammet fra takeaway-emballasje. Næringsliv og innbyggere ville også gjerne få bukt forsøplingen, så kommunen opprettet prosjektet «Cirkulære emballagesystemer». Sammen med norske TOMRA har de laget et pantesystem for kopper og glass. I denne episoden treffer vi prosjektleder Simon Rossau som deler erfaringene de har høstet så langt.
En bondes erfaringer med eurobagging
I dagens landbruk har plast blitt en naturlig del av hverdagen. Spesielt rundballeplasten, den tynne hvite folien som skal konservere dyrenes fôr gjennom vinteren, skaper et stort forsøplingsproblem. På Haarr gård har de valgt en annen måte å ta vare på fôret gjennom vinteren, og med det redusert plastbruken betydelig.
Mikroplast fra skipsvask
Årlig slippes det ut opp mot 210 000 tonn mikroplast i havet fra bunnstoff og maling fra skipsskrog. Dagens mest brukte rengjøringsmetoder for skip bidrar til dette, og få land har regelverk som forhindrer forurensningen. Det Austevoll-baserte selskapet ECOsubsea vil være en del av løsningen, og har utviklet en teknologi som vasker og fanger opp groe og maling i vaskeprosessen. Økolog og bærekraftsdirektør i selskapet, Abigail Robinson, forteller om fordelene med systemet, muligheter og utfordringer.
Sykehuset og plasten
For 20 år siden skulle energiplasten fra sykehuset brennes og gi energi via fjernvarmeanlegget. Nå er fokuset på materialgjenvinning og kutt i overforbruk. Linda Karen Eide har jobbet med miljø på sykehuset i Bergen i 25 år, og snakker om hvordan Helse Bergen gjør det enkelt å sortere riktig og kutte i plastforbruket. Hun har stor tro på nettverk for sykehusansatte som jobber med miljøspørsmål.
Mer enn en plantepotte
En potte i ull kutter i plastforbruket, og baner vei for bedrifter som vil være en del av lokale, bærekraftige kretsløp. Barry Steel kom fra «fast fashion», men i møte med folkene i Bioregion Institute og prosjektet Woolly Pot ble han inspirert til å gjøre ting bedre. Han og Frida Lunde Høisæther, masterstudent ved HVL, forteller om hvordan de har jobbet med prosjektet for å få til en endring lokalt. De snakker om bærekraft og lokal produksjon, markedsføring og systemer. Publisert 31.05.2024.
Kjenner du til noen som bidrar til redusert plastforbruk eller hindrer forsøpling? Tips oss på ikj@naturvernforbundet.no.