Taraxacum officinale
Løvetann. Elsket og hatet. For noen et ugress, som setter frø etter kun et par dager som tas av sted i selv det minste vindkast. Som aldri slutter å dukke opp i matjorda eller i hagebeddet. Men løvetannen er så mye mer; ikke bare sjarmerende, men nyttig også! Flere og flere gjenoppdager den glemte, spiselige…
Først av alt: plukk løvetann utenfor allfarvei, og gjerne som er litt ung.
Du kan gjøre mye med denne nytteveksten. Vaske den å ha den rett i salaten, steke den som spinat i god olje med litt salt og pepper eller koke suppe og te på den. Løvetann skal ha flere helsefremmende egenskaper; den er proppfull av vitaminer! Og det er noen som sverger til den som urtemedisin.
Her får du en enkel oppskrift på sunn og deilig løvetann-saft
Du trenger:
2 liter løvetannblomster
1 liter vann
1 sitron
Søtningsmiddel, vi kan for eksempel anbefale honning eller steviablader.
Sånn gjør du:
Kok opp løvetannblomstene i vannet sammen med en sitron i skiver. La det småkoke i et par minutter, og ta så kjelen av plata. Når den har hvilt litt kan du tilsette ønsket søtningsmiddel, for eksempel honning eller noen steviablader. Sett deretter saften med lokk i kjøleskapet for å trekke over natten. Når den er ferdig å trekke siler du ut blomstene, og blander saften etter smak, ca 50/50.
Håper det smaker!
Tina C. Laurendz