Kanotur i Østmarka

NOAs kalendertur august 2017

Skal du på kanotur i Østmarka  kan Losby i Lørenskog være et av de beste utgangspunktene. Etter en trille/bæreetappe (for øvrig den lengste på denne turen) gjennom et vakkert kulturlandskap med historisk sus, kommer du til det første av mange idylliske skogsvann. Du er da ved Mønevann og har passert Losby godset med arbeiderboliger, sagbruk og ikke minst vasshjulet, selve symbolet i Lørenskog kommunevåpen.

Både på Mønevann og de to neste, Fløyta og Geitsjøen, bør du ta deg god tid, padle litt på kryss og tvers for å få med deg odder og viker, noen gamle plasser og kanskje få en abborpinne eller to på kroken. Ja, kanskje du velger å overnatte her, dersom turen skal gå over et par dager. Kanskje får du med deg noe av dyre- og fuglelivet også, som er meget rikt her i denne delen av Marka. I alle fall ser du spor av beveren, vår største gnager som det nå er mange individer av i skogene våre.

Men videre skal du uansett. Innerst i Røyrivann må du bære opp til Nordre Krokvann. Det er litt kupert her, men ikke så veldig langt før du igjen sjøsetter farkosten. Du har allerede passert grensen for Østmarka naturreservat. Nordre Krokvann ble innlemmet i det øvrige reservatarealet for et par år siden. Her er mulighetene mange. Trolsk natur, gammelskog, tunge vingeslag fra storfuglen kan oppleves om du gjør noen avstikkere til fots.

Mot øst finner du ”overgangen” til Tappenbergvann, stadig i vakker Østmarkskog. Flere idyller langs vannet. Også her bør du ta noen padleturer inn i vikene, før du velger den sydligste og bærer over til Midtre Krokvann. Dette vannet er ikke så stort, men det neste, Søndre Krokvann byr igjen på ”kroker” å utforske, akkurat som navnet tilsier.

Her kan du snu dersom du er på ”lang-dagstur”, men det går an å dra kanoen fra østre vika videre over Stingsildtjern og til Grinderen. Du befinner deg da midt i naturreservatet, og som sagt mulighetene er mange for de som ønsker stillhet i ganske så urørt natur, langt fra hverdagens kjas og mas.