Lusevasan

NOAs kalendertur juni 2017

Lillomarka er et område med lite gammel skog, til tross for at det er et av de aller mest benyttede turområdene i landet. Lusevasanområdet utgjør ett av flere unntak der storstammet granskog dominerer landskapet og dype, myke mosematter gjør vandringen til en fryd. Flotte stier, merket og umerket, gjør terrenget lettgått. Området har ikke de store høydeforskjellene, men er merkelig oppbrutt av små slukter og dråg som bidrar til en god romdannelse. I sørenden av Lusevasan er det et lite verneområde der skogen får stelle seg selv. Planlagt hogst i 2005 ble avverget gjennom et kompromiss mellom grunneier, myndigheter og NOA. Mulighetene for ”frivillig vern” var mer fristene og et godt alternativ til skogsdrift.

Området er lett tilgjengelig fra både Skytta og Grorud. Vårt turforslag tar utgangspunkt fra Grorud, hvor man lett kan komme til med både buss og T-bane. Turen kan gjennomføres som en ettermiddagstur eller som en overnattingstur, alt ettersom hvor god tid man har og hvor små føtter man skal ha med på turen.

Fra Grorud tar man veien inn til Badedammen, der turveien starter. Man følger veien inn til Steinbruvann. Der velger man følge umerket sti på høyreside av vannet gjennom storslått eventyrskog. I enden av Steinbruvann krysser man veien og tar sti inn mellom Stokkevann og Romstjern til Aurevann. Dette er en perle i Lillomarka og mange telter her året rundt. Dersom du ønsker en stillere plass anbefaler vi å ta turen Lomtjern eller Bleiktjern der du kan finne stillere teltplass. Returen kan enten gå via Aurtjern og Breisjøen til parkeringsplassen på Ammerud, langs Lusevåsan og over Røverkollen til Romsås eller over Slengfehøgda og Revlikollen til Solemskogen hvor det går buss tilbake til byen.