Maten som vokser rett utenfor døra

Det er stor sannsynlighet for at i nærmeste skogholt og veikant er det masse spiselige planter som kan sette prikken over i’en i middagen. Mer kortreist og økologisk blir det ikke!

Server geiterams som asparges, lag saft av mjødurt og rylliken er god til lammestek. Det er kanskje enkelt å tenke på plantene som vanskelige å finne, eller at man må ha solide bakgrunnkunnskaper for å finne de riktige vekstene. Noen planter er giftige, så disse skal man selvfølgelig holde seg unna, men det er enkelt å finne store mengder med planter i nærmiljøet som man kan med sikkerhet plukke og nyte, eller bruke som garnityr.

“If you can’t beat them, eat them”. De sees kanskje på som ugress av mange. Men de er spiselige og mange er faktisk veldig gode. Også i hager vokser det potensielle godbiter. Catharina Norman, leverandør av spiselige vekster til blant annet topprestauranten Maemo og forfatter av en bok med oversikt over spiselige vekster og bær i Norge, sier at skvallerkålen er en slik plante. Planter som er vanskelig å hindre at sprer seg kan det være like greit å spise: «If you cant beat them, eat them». En sommerkveld viste Catharina medlemmer av Naturvernforbundet ville og spiselige planter i idylliske omgivelser rundt ved Bogstad badeplass i Oslo vest. Her var det mange som lærte nytt om nærmiljøet og som fikk plukket med seg masse planter hjem. Dersom du finner skvallerkål i nærheten av deg kan du ta med deg det du trenger og ha i supper, salater eller pesto for eksempel. Catharina kan også fortelle at rogn smaker som marsipan og at det kan smaksette iskrem slik at den blir veldig god, noe restauranter har gjort.

Her viser Catharina Norman frem en kvist fra en alm – både innerbark, blad og frukt er spiselig. Foto: Tonje Schou Teigland

Spis svartelistede planter! Svartelistede planter er planter som truer annen stedegen flora ved at de introduseres i natur de ikke hører til og sprer seg fort. Russekålen er et eksempel på en slik plante.  Hele blomsten kan spises, også roten, og den er også fin å bruke for eksempel som garnityr. Det beste ville vært å invitere hele nabolaget til russekål-suppe slik at flest mulig blomster blir plukket, men pass på slik at frø ikke blir spredd med vinden når de plukkes.