Nordmarka på langs

Skitur – Nordmarka på langs

 

Turen forutsetter grunnleggende skiteknikk og bra fysisk form og passer for traverne, sprekingene, de gamle og seige, og de unge og lovende (Fra ca. 14 år og oppover). Ta toget (Gjøvikbanen) eller Skiforeningen skibuss fra Oslo til Grua. Gå på toget fra; Oslo S, Tøyen, Grefsen, Nydalen, Kjelsås eller Nittedal.

Turen avsluttes på Sognsvann, Skar i Maridalen, Sørkedalen, Skådalen, Frognerseteren eller Holmenkollen. Det er lettest å avslutte på Sognsvann/Sørkedalen, og tøffest å avslutte i Holmenkollen.

Turen er fra 40 til 55 km avhengig av rutevalg. Kan gjøres på både 1 og 2 dager avhengig om man tar en overnatting eller ikke. Se www.skiforeningen.no for føre- og løypekart, og www.ut.no for booking på aktuelle hytter med overnatting: Sinnerdammen, Katnosdammen, Smedmyrkoia, og Kobberhaughytta (Obs: Kobberhaughytta er betjent, og må bookes via mail til kobberhaughytta@turistforeningen.no ). Turen er middels til vanskelig, avhengig av dagsetappe, vær- og føreforhold, og nivå på deltakerne. Dette er en fin tur for en gjeng på 2 – 10 personer i brukbar form.

Klassikeren gjennom Nordmarka på ski fra nord til sør er vinterens høydepunkt. For alle som drømmer om å gå fra hytta til hytte i egen villmark er dette kvinne-/manndomsprøven på langrennski. Turen kan gjennomføres både på klassisk- og skøyteski. Fra Oslo hopper man på Gjøvikbanen til Grua (Evt. Stryken for en kortere tur). Det er som oftest mulig å gå på ski fra Grua og opp til Mylla, men kneika kan være en seig start for de fleste. Lunner Taxi har store nok biler for gjenger på opptil 15 personer. Ring gjerne for å booke Taxi fra Grua til Mylla på forhånd for ca. 50 kroner per person.

Fra Mylla kan en legge ruta i terrenget over til Katnosa via Gjerdingen, som er det korteste alternativet. Et lenger, men slakere alternativet er å gå over selve Mylla, og ta lunsjen på Tverrsjøstallen. Det siste alternativet er det beste dersom en legger inn en overnatting på Sinnerdammen. Begge rutene kan også kombineres med en overnatting på Katnosdammen, eller om man ønsker å gå hele veien til Oslo på kun èn dag. Resten av ruta kan være et lite eventyr man planlegger selv en dag eller to i forveien ut ifra hvor det er kjørt opp løyper, og hvor en ønsker å legge inn stoppesteder. Er en heldig får man se både dyreliv og spor etter gamle fallskjermdropp til «gutta på skauen». Kikutsstua og Kobberhaughytta er naturlige stopp med mulighet for kakao, vafler, og andre herlige varianter.

Anbefalt kart: Oslo Nordmark Vinter (Nordeca) 1:50 000

 

DNT Oslo og Omegn