Panoramautsikt på Ramsåsen

Adkomst: Buss eller bil til Kattås (Vestmarkveien).

Fra parkeringsplassen på Kattås følger du bilveien, eller sti i retning vannverket. Tar du bilveien lønner det seg å ta av før u-svingen, og inn på stien som tar deg rundt vannverket og vestover i retning Haugsvollen. Denne stien består i all hovedsak av stein så sørg for å ha godt fottøy, spesielt etter store nedbørsmengder.

Du kommer om litt til et DNT-kryss. Her følger du skiltet som peker mot Ståvi setervei. Følg stien til du møter på den større seterveien litt oppe i åsen.

Følg seterveien snaue 200 meter oppover før du tar av til høyre i retning Ramsåspynten. Stien er delvis merket med blått og grått litt om hverandre. Stien går øst for det lille vannet Ormeflåen. Du er nå inne i Ramsåsen naturreservat.  Du kommer snart til en artig severdighet, Ramsåsstua. Stien fører deg rett til den gule pipa, og du må ta en liten avstikker for å komme ned til selve hytta. Det er mye nedfallstrær i naturreservatet så trå varsomt.

Ramsåsstua, som i dag er et registrert krigsminnesmerke, ble bygget av Mathias og Thore Wisnes fra Ullern i Oslo under krigen, og ble aldri funnet av tyskerne.

Følg stien videre nordover, etter hvert i en u-sving og sørover igjen over Ramsåsdalen i retning Ramsåsutsikten. På den østlige siden helt ute på platået møter du en fantastisk utsikt over Indre Oslofjord. Her kan matpakka og kaffen nytes med yrende fugleliv i bakgrunnen. En soloppgang, eller en natt under stjernene kan også anbefales på denne plassen.

Det er fult mulig å følge stien du kom fra videre ned åsen, men vær oppmerksom på at den i flere partier er ganske bratt. Alternativt kan man følge stien tilbake samme vei, evt. via Haugsvollen og Vestmarksetra.

Følger man stien videre ned åsen fra Ramsåsutsikten er man på rett vei så lenge det går nedover. Den er også delvis merket med blått og grått. Når du passerer skiltet for Naturreservat tar du første sti til høyre, så til venstre en kort strekning på skogsbilveien og til høyre igjen på lysløypa til du treffer på bilveien som tar deg ned til parkeringsplassen på Kattås.