Styggevann

Fototur til Styggvann

Ikke er det registrert som et eventyrskog-område, men det er et lite, krunglete eventyr å besøke Styggvann nordøst for Losby i Østmarka.

En tidlig marsmorgen parkerer vi rett nord for Losby Gods og går over elva og forbi golfbanen mot Østmork. Det er lett og fint vær og godt med vår i luften. Når vi kommer bort til skogkanten, tar vi ut kurs rett nordover, opp mot toppen av Andersen (292 m.o.h.). Det går sti oppover den drøye kilometeren, men den er ikke merket av på alle kart. Likevel er det ganske greit å finne fram.

På vei oppover nyter vi morgensola fra sørøst og fuglesangen i tretoppene. Det er ingen utpregede utkikkspunkter på vegen opp, men så er da også målet med turen å finne et vann som ligger nesten gjemt mellom to høydedrag, med nevnte Andersen i vest og Linfjellet (345 m.o.h.) i øst.

Vel oppe på toppen Andersen må vi finne veien ned mot Styggvann på egenhånd. Det går bratt nedover og det ligger snøflekker her og der, og det er godt at det fins trær å gripe til. Men etter noen minutter er vi nede ved vannet og kan vandre ut på den tjukke isen. Vi lar oss fascinere av de enorme istappene som dekker deler av fjellveggen opp mot Andersen på Styggvanns vestre side, og siden sola ikke har kommet opp over skogkanten riktig ennå, rekker vi å sette opp stativ og kamera.

Den tjukke isen og de mørke omgivelsene rundt vannet gir oss vinterstemning. Men idet de første strålene treffer Styggvann denne marsformiddagen, er det som istappene sprøytes fulle av nytt liv – selv om de jo dør litt for hver vårdag som kommer.

Etter en sprakende fotostund og en liten matbit på isen, vandrer vi til nordenden av det om lag 300 meter lange vannet og konstaterer at isen har sluppet taket i et mindre område. Vi går videre nordøstover gjennom Grevlingdalen og svinger etter en knapp kilometer sørover mot Welthalmyra. Etter en stund dukker vakre Veslevann opp, og det er enkelt å finne veien videre ned mot Østmork igjen.

Hele runden er ikke mer enn 8-10 kilometer lang, men det er i ferd med å bli ettermiddag når vi kommer tilbake til Losby, takket være et eventyrlig og fotogent Styggvann.

Harald Bratland Carlsen