Bærekraftig beredskap med sjømat i fjæren
Knekkebrødpakken og havregrynsposen går på et tidspunkt tomme. Kunnskapen om hva som kan sankes fra naturen, forblir.
Foto: Ingvild Sundal JoysÅ spise ting du har sanket selv, lavt i næringskjeden, gir en fantastisk følelse, også smaker det veldig, veldig godt. Bli med oss ut i fjæren for å lære mer om hva som kan spises!
Kokt strandsnegl – fjærens fast food
- Kok opp sjøvann i en liten kjele på stormkjøkken eller bål. Tilsett sneglehusene og en liten kvist med tang for show og krydder.
- Se hva som skjer med den brune tangen!
- Hell ut etter 1 min.
- Pirk ut sneglene. Mmm, deilig smak av sjø!
Hva kan vi spise, og hvor kan vi sanke det?
Det aller meste i fjæren kan spises, men det er få arter som går inn i gjennomsnittsnordmannens kosthold. Ingen arter i fjæren er giftige i selg selv, men skjell kan ta til seg gift. Man skal alltid sjekke skjellvarselet før man spiser skjell man har sanket for å unngå å bli syk av algegift eller bakterier. Sjekk varselet for ditt område på mattilsynet.no, blåskjellvarselet er førende for flere andre skjelltyper og strandkrabbe. Kanskje må du la være å spise skjellene denne gangen, men det kommer flere muligheter!
Både strandsnegl og albuesnegl er snegler, og de filtrere ikke vann slik som skjell gjør. Derfor trenger du ikke å sjekke skjellvarselet før du spiser dem.
Det er viktig å sanke på ville, friske steder. I Hordaland har vi mye eksponert kyst. God vannutskiftning og avstand fra kloakkutslipp og industri er derfor viktig. Det finnes gamle synder begravd mange steder. Unngå å sanke i områder med gamle bossdeponier som for eksempel i Kollevågen på Askøy. Bli kjent med området du vurderer å sanke i før du setter til livs sjøens gourmetmåltid.
Sanking i fjæren gjør seg best når det er nettopp det; fjære. Med mindre du hopper uti med snorkel eller fridykkerdrakten. Ser du mye tang som ikke ligger under vann, så er det nok fjære.
Foto: Ingvild Sundal JoysSanking i fjæren gjør seg best når det er nettopp det; fjære. Med mindre du hopper uti med snorkel eller fridykkerdrakten. Ser du mye tang som ikke ligger under vann, så er det nok fjære. Du kan enkelt sjekke tidevannstabellen på kartverket.no.
Tang og tare
Alger, eller tang og tare, som de store algene i fjæren kalles på folkemunne, er en ypperlig kilde til smaken som kalles umami. Sank de eksemplarene som sitter fast, ikke de som har skyldt i land. Det du har sanket skyller du i saltvann før bruk. De fleste artene er best å sanke fra mars til mai, men det er mulig å finne fine eksemplarer ved andre tider på året også. Remtang, butare, søl, grisetangdokke, og havsalat er noen av artene som er gode å spise. Eller hva med syltet blæretang?
Tang og tare, og spesielt tarene, og de brune tangene inneholder mye jod. Derfor skal man ikke spise for mye. Norges sopp- og nyttevekstforbund oppgir at tang og tare skal brukes som næringstilskudd og smaksforsterker, ikke som erstatning for hovedingredienser i kostholdet. Gravide, ammende, små barn, og de med sykdom i skjoldbruskkjertelen bør være ekstra forsiktige. Les mer om tang og tare i kostholdet på Mattilsynet sine nettsider. Arten fingertare spises ikke, da den inneholder for store mengder uorganisk arsen.
Bli inspirert!
Se serien «På tur med Deigen» om selvhøstet mat fra havet:
Skjell, skjell, skjell
Blåskjell, kamskjell, hjerteskjell og østers er blant folks favoritter når det kommer til skjell, og både blåskjell, hjerteskjell og østers kan du finne uten å måtte ta på deg badedrakten. Hva med dampede hjerteskjell i en pasta vongole?
Strandsnegl og annet rart
Strandkrabbe utgjør en fantastisk base for suppe. Barnas strandkrabbefangst kan bli middag om du koker suppe på dem. Krabbene avlives med kniv før de går hele i gryten. Del dem i to over skallet midt mellom øynene.
Albueskjell, eller albuesnegl som det egentlig er, kan spises både rå og tilberedt over varme, men de blir fort seige av for mye varme. Om du får dem løs fra berget først da! Prøv med en kniv eller en stein. Albuesnegl er for de viderekommende som ikke kan få nok av sjøens smaker. Hele dyret kan spises, eller man kan ta bort mage/gonade og kun spise muskelen. Tanken på albuesnegl-ceviche gir meg vann i munnen. Oppskriften finner du hos Havforskningsinstituttet. Søk på «Havforskningsinstituttet julemat» så dukker det opp en artikkel med gode oppskrifter.
Strandsnegl, eller fjærens fast food nr. 1 som havforsker Arne Duinker har døpt dem, er spesielt fine på sensommeren etter de har beitet på alger gjennom hele sommeren.
Bærekraftig sanking
Ta ikke med deg mer enn det du skal spise og trenger. La resten være. Sanker du tang og tare er det best å bruke saks. Da kan du klippe slik at 1/3 av planten får stå igjen og vokse videre. Ikke røsk dem opp med «roten».
Sanker du på et friluftsområde eller annet sted der mange mennesker ferdes, bør du være ekstra oppmerksom på at du ikke sanker for mye. Dette gjelder spesielt for dyrene. Vi vil ikke ta ut hele strandkrabbebestanden på den lokale badestranden!
God tur i fjæren!





