Humler i hagen

Det er 35 ulike humlearter i Norge. Lær deg å gjenkjenne seks vanlige humler.

Foto: Arnstein Staverløkk
Foto: Arnstein Staverløkk

Hører du det summer i hagen? Nå på våren er det enklest å lære seg å kjenne igjen de ulike humlene, fordi det er nå dronningene våkner til liv. Selv om de kan ha noe avvik i fargebånd, er dronningene likevel enklest å kjenne igjen.

De fleste humler lager kolonier og fostrer opp hunnlige og hannlige arbeidere. Hunnarbeiderne klekkes først, sanker inn mat og tar seg av sine søsken. Mot slutten av sesongen klekkes hannene. Deres jobb er kun å spise og parre seg med nye dronninger.

Arbeidere er mye mindre enn dronningene og kan variere mer både i størrelse og farger. Det kan være individuelle forskjeller, i fargestyrke og størrelse. Spesielt hannene, de er ofte mer rufsete i pelsen og har ofte litt bleke farger. Blant noen arter har hannene bart.  

Så la oss se på humledronningene av artene markhumle, åkerhumle, jordhumle, hagehumle, steinhumle og trehumle, de seks vanligste humlene i Norge. Men vær obs disse artene kan lett forveksles med andre arter og arter av gjøkhumler. Mer om gjøkhumler nederst på siden.

Gjenkjenn humler med snømannmetoden

Den enkleste og mest åpenbare måten å skille de ulike artene på, er å se hvilken farge og hvor stripene, eller rettere sagt fargebåndene, på humlen er plassert. Det blir mer oversiktlig hvis vi bruker snømannmetoden. Humlekroppen deles inn i et hode, som er svart (men hanner kan ha lys bart), mellomkropp og bakkropp. Fargebånd kan være plassert med en eller flere striper på både mellomkropp og bakkropp.   

Har humlen et farget bånd nærmest hodet kalles det en krage, mens fargen bakerst på bakkroppen kaller vi for stuss.

Humler i hagen, Lys jordhumle, Bombus lucorum.Foto: Arnstein Staverløkk

Lys jordhumle – Bombus lucorum

En av Norges vanligste arter er lys jordhumle, og du har garantert sett denne lodne typen med sine to sterke gule striper og hvite stuss.

Lys jordhumle er en av de tidligste artene og dronningene kan observeres allerede fra starten av mars. Hunnarbeidere er klare til dyst fra starten av april.

Kjennetegn

  • Gult kragebånd
  • Gult bånd fremst på bakkroppen
  • Hvit stuss

Hvor finner vi den?

Lys jordhumle har utbredelse i hele Norge, med unntak av nord i Finnmark. Jordhumlen kan trives både i skog, i eng og langs kysten, men den er sjelden å se over tregrensen. Som navnet tilsier, lager den bol i hull i jorda. Gamle musebol er å foretrekke, og er det vanskelig for dronningen å finne et egnet sted, kan hun finne på å jage bort mus for å overta bolet.

Forvekslingsarter

Det er flere typer jordhumler og de kan lett forveksles med hverandre siden de er relativt like på farge og plassering av bånd. Mørk jordhumle (Bomubs terrestris) har i utgangspunktet mørk oransjefarge på sine bånd, men lys jordhumle kan ha mørkere farger og motsatt.

Derfor kan det være greit å slå seg til ro med at man har funnet en jordhumle.

Dronninger av lys jordhumle Bombus lucorum (venstre) og mørk jordhumle Bombus terrestris (høyre).

Humler i hagenFoto: Arnstein Staverløkk
Humler i hagen, hagehumleFoto: Arnstein Staverløkk

Hagehumle – Bombus hortorum 

Dronningene av hagehumle kan observeres fra slutten av mars, og de første arbeiderne fra tidlig i mai.

Kjennetegn

  • Gult kragebånd
  • Gult bånd bakerst på mellomkroppen
  • Gult bånd frems på bakkroppen
  • Hvit stuss

Hvor finner vi den?

Hagehumle er en av de langtungete humlene, og går derfor oftest på blomster med lange kronrør, for eksempel rød- og hvitkløveren.

Hagehumlen finner vi overalt i Norge, vanligst i lavlandet, og trives godt i hager og på enger. Dronningene kan observeres fra slutten av mars, og de første arbeiderne fra tidlig i mai.

Forvekslingsarter

Hagehumlen kan lett forveksles med lys jordhumle, da begge typene har hvit stuss og gule bånd. Trikset ligger i å klare å se at hagehumlen faktisk har tre gule bånd i pelsen, og ikke bare to slik lys jordhumle har.

Foto: Arnstein Staverløkk
humler i hagen, markhumleFoto: Arnstein Staverløkk

Markhumle – Bombus pratorum

Markhumledronninger er tidlig ute på vingene, og kan observeres i midten av mars, mens de første arbeiderne titter frem så tidlig som i april. Et kjennetegn er at pelsen er noe ujevn og rufsete, slik som man ofte er på håret tidlig om morgenen.

Kjennetegn

  • Gult kragebånd
  • Rødoransje stuss

Hvor finner vi den?

Markhumlen trives godt i kulturmark og skogsmark, men besøker et mangfold blomster på sine turer. Har du bringebærplanter i hagen din, bør du la disse stå i fred da bringebærblomsten er en favoritt blant markhumler.

Forvekslingsarter

Kun hanner kan forveksles med steinhumle og tyvhumle. Lundgjøkhumle med sterk rødfarge på stussen kan forveksles med dronning av markhumle.

humler i hagen, markhumleFoto: Arnstein Staverløkk
Humler i hagenFoto: Arnstein Staverløkk

Åkerhumle – Bombus pascuorum

En annen vanlig gjenkjenner i hager er åkerhumlen. Den har litt rufsete pels og karakteristisk rødoransje mellomkropp og stuss. Dronningen er på vingene fra slutten av mars, og arbeiderne dukker opp i starten av mai.

Kjennetegn

  • Rødoransje mellomkropp
  • Rødoransje stuss
  • Avlangt hode med lang tunge

På regnfylte dager gjemmer ofte humler seg for å unngå tunge regndråper. Åkerhumlen er litt tøffere, og virrer rundt selv i overskyet, kaldt og fuktig vær.

Hvor finner vi den?

Åkerhumle trives de fleste steder, selv over skoggrensen, men ikke på fjellet. Den legger bolet sitt på bakken. Åkerhumle besøker mange ulike blomster, men på grunn av den lange tungen kommer den også til på blomster med langt kronrør.

Forvekslingsarter

Bakkehumle og kysthumle.

humler i hagen, åkehumle på en blå blomstFoto: Arnstein Staverløkk
Humler i hagenFoto: Arnstein Staverløkk

Trehumle – Bombus hypnorum

Trehumledronningene er tidig på vingene og observeres allerede tidlig mars. Selje og hestehov er derfor viktige planter. Arbeiderne er på vingene rundt midten av april.

Kjennetegn

  • Rødoransje mellomkropp
  • Noen ganger rødoransje bånd fremst på bakkroppen
  • Hvit stuss

Hvor finner vi den?

Som de andre vanlige humleartene, finner vi denne sjeldent over skoggrensen. Den kan trives godt både i skogen og i hagen din.

Trehumle har vel kanskje fått navnet sitt fordi den liker å lage bolet sitt i hulrom i trær. Derfor kan den også finne på å lage bol i fuglekasser eller i husveggen.

Forvekslingsarter

Barskoghumle og lushatthumle.

Arnstein Staverløkk
Humler i hagenFoto: Arnstein Staverløkk

Steinhumle – Bombus lapidarius

Steinhumlen skiller seg fra de andre humlene siden den ikke har fargede bånd slik de andre humlen har. kun hanner har et svakt gult kragebånd.

Steinhumle er varmekjær og så dronningene kommer ut sent i mars, og arbeiderne fra starten av juni. De er veldig små i forhold til den store dronningen.

Kjennetegn

  • Svart kropp
  • Rød stuss
  • Jevn og tett pels

Hvor finner vi den?

Steinhumle er mest utbredt i lavlandet i Sør- Norge og trives godt i områder med mye hvitkløver. Du finner den gjerne i kulturlandskapet, i hagen din eller langs blomstrende veikanter.

Den lager bol nede i jorda.

Forvekslingsarter

Tyvhumle, gresshumle og enghumle. Tyvhumlen kan du skille fra steinhumle dersom du ser at den lager hull i kronrøret til blomstene.

humler i hagen, steinhumleFoto: Jan Ove Gjershaug
humler i hagen, åkergjøkhumleFoto: Arnstein Staverløkk

Gjøkhumlene – humler som snylter

Visste du at noen humler er gjøkhumler? Disse er en underslekt av humler som ikke danner egne kolonier, men som ligner på sosiale humler. Gjøkhumler er parasitter på de sosiale humlene. De har fått tilnavnet siden de oppfører seg nettopp som en gjøk. Den lurer seg inn i bolet og jager bort eller dreper humledronningen, og lar vertsdronningen sine arbeidere fostre opp sine avkom til nye dronninger og hanngjøkhumler. Intetanende arbeider de nå for den invaderende gjøkhumlen som sin nye dronning.

Gjøkhumlene ligner som sagt mye på sine respektive humler som de snylter på, så det finnes åkergjøkhumle, markgjøkhumle, tregjøkhumle, steingjøkhumle, lundgjøkhumle og jordgjøkhumle.

Det er noen kjennetegn som gjør at du kan skille de fra de sosiale humlene.

Kjennetegn gjøkhumler

  • Panserkropp og mer glissen behåring
  • Mangler pollenkurv, for den spiser med en gang
  • Mer innoverbøyd bakkroppspiss
  • Kraftigere brodd
  • Kraftigere kjever
  • Mørke vinger
  • Tregere i bevegelsene og dypere summelyd

Nå er det bare å gå ut å se etter de seks vanligste humlene i Norge. Vil du lese mer om humler kan du ta en titt på La humla suse sine fine humleartikler, og kanskje du har lyst å lage en humlekasse?