Kortnytt desember 2024

Workshop, nyvalgt nestleder, ansettelse, skoleprosjekt og oter på fremmarsj.

workshop for lokallagene Naturvernforbundet HordalandFoto: Pål Fidjestøl
Foto: Pål Fidjestøl

Workshop for lokallagene

I september arrangerte vi en workshop om påvirkningsarbeid ovenfor kommunen og media, og hvordan skaffe økonomisk støtte. Naturvernforbundet i Øygarden var vertskap og styremedlemmer fra lokallagene i Hardanger, Bjørnafjorden og Askøy deltok. Fylkessekretær Pål Fidjestøl, NVH-leder Tom Skauge, styremedlem Ragnhild Gya og FNF-koordinator Gunvar Mikkelsen deltok med innlegg. Erfaringsutvekslingen på tvers er nyttig, og vi får innblikk i prioriterte saker hos lokallagene. Send en mail til pf@naturvernforbundet.no om ditt lokallag vil arrangere eller delta på workshop.

Fylkessekretær ansatt

Pål Fidjestøl er nå fast ansatt som fylkessekretær. Han erstatter Synnøve Kvamme, som ønsket å gå over i stillingen som rådgiver.

Helene ØdvenFoto: Sveinung Skjong-Arnestad

Nyvalgt nestleder

Naturvernforbundet gjennomførte sitt landsmøte i Trondheim 8. – 10. november.

Der ble Truls Gulowsen gjenvalgt som leder og Pernille Bonnevie Hansen som nestleder. I tillegg ble Helene Ødven fra Bergen valgt som nestleder nummer to.

Helene Ødven har bakgrunn fra reiseliv og media, og har de siste årene jobbet mye med bærekraft og naturvern som leder for Bergen og Hordaland Turlag og styremedlem i Naturvernforbundet Hordaland.
– Jeg ønsker å bidra til at vi tar bedre vare på naturen vår, og at vi utvikler et samfunn som spiller på lag med naturen med redusert forbruk. Fornybar energi er en knapp ressurs, og det blir viktig å prioritere hva vi skal bruke den fornybare krafta vår på. Vi må sørge for å stoppe bit-for-bit-nedbyggingen av naturen vår, sier Ødven.

Helene Ødven er opptatt av at vi må få vernet mer natur, og hun trekker fram viktige seiere som da vi fikk vernet Øystesevassdraget i Hardanger, og hindret vindkraftanlegg i områder med viktige natur-, friluftslivs og landskapsverdier, slik som på Bremangerlandet.

Minken minkar grunna oter på frammarsj

Oteren har ein av dei tjukkaste pelsane i heile dyreriket, noko som gjorde den til eit svært attraktivt mål for jegarar. I 1982 vart oteren totalfreda i Noreg, men då var den allereie utrydda i Sør-Noreg grunna jakt. I Nord-Noreg fanst det framleis nokre bestandar igjen, og sidan fredinga, har oteren spreidd seg sørover langs kysten heilt ned til Rogaland. Etter å ha vore på raudlista i mange år, vart den endeleg klassifisert som «livskraftig» på Norsk raudliste for artar i 2021.

oter

På 1920-talet vart mink frå Nord-Amerika importert til Noreg for pelsavl. Rømmingar frå pelsfarmane, førte til at minken – som ikkje høyrer naturleg heime i Noreg – spreidde seg over heile landet. Eit av problema med mink, er at den tek sårbar sjøfugl.

No tyder viltkamera-studiar frå Norsk Institutt for Naturforsking (NINA) på at oteren si reetablering langs kysten fører til at minkbestandane går tilbake. Det viser at vern verkar, og at å verna om naturmangfaldet i mange tilfelle kan vera det beste tiltaket mot skadelege innførte artar.

Oppdrag blomstereng fortsetter

Elevene lærer om biologisk mangfold på en praktisk og utforskende måte.

helten i oppdrag blomstereng

Fuglemating hjelper

Småfugler som får frø eller talgboller, er bedre rustet til å bekjempe infeksjoner. Da trenger de ikke å senke kroppstemperaturen for å spare energien sin. Med din hjelp klarer de å komme seg gjennom mange kalde vinternetter!