Plast i landbruket
Landbruksplast som havner i naturen er et stort miljøproblem. Vi formidler utfordringer, og gode løsninger som fungerer i praksis.
Plastproblematikken har vært på dagsordenen lenge, men hva skjer med plasten som kommer fra landbruket? Hvordan påvirkes matjorden vår? Hvordan kan vi jobbe for å minske landbruksplast på avveie?
I mars i 2021 arrangerte Naturvernforbundet i Trøndelag et dagsseminar om tematikken. Foredragene ble filmet og du kan se de her:
En bondes erfaringer med eurobagging
I dagens landbruk har plast blitt en naturlig del av hverdagen. Spesielt rundballeplasten, den tynne hvite folien som skal konservere dyrenes fôr gjennom vinteren, skaper et stort forsøplingsproblem. På Haarr gård har de valgt en annen måte å ta vare på fôret gjennom vinteren, og med det redusert plastbruken betydelig.
Bionedbrytbar plast – ingen mirakelløsning
Det er mye forvirring rundt begreper som bioplast, bionedbrytbar plast og mikroplast. Hva er det laget av, og hva skjer når det havner i naturen? Forsker Gunhild Bødtker sorterer i begrepene og forteller hva den bionedbrytbare plasten kan brukes til – og hva hun mener vi ikke bør bruke den til. Vi bør tenke oss nøye om, før vi finner nye måter å bruke denne plasten på. Den bionedbrytbare plasten må først reguleres, og så bør vi heller tenke ut en fremtid uten så mye plast.
Forum landbruksplast
Vi deltar i Forum landbruksplast, som er den nasjonale møteplassen for alle aktører som tar utfordringen med landbruksplast. Nettverket består av hele verdikjeden i landbruket. For å løse utfordringene samarbeider vi på tvers av fag og kompetanse.