En ren natur
Nyttig informasjon for deg som vil rydde, eller melde i fra om forsøpling.
Bli med på en ryddeaksjon!
Vi arrangerer flere ryddeaksjoner som er åpne for de som vil være med. Da ordner vi alt, og du trenger bare å kle deg etter været.
Slik kan du lage din egen aksjon
Det er sosialt og givende å lage en ryddeaksjon! Sett en dato, og inviter med venner eller kollegaer til en dugnad.
I prinsippet trenger du bare en pose å samle søppel i, men om du ønsker å bidra mer kan du kartlegge søpla. Da anbefaler vi at du oppretter en profil på ryddenorge.no og melder inn aksjonen din. Der kan andre se at du skal ha en ryddeaksjon, og melde seg på. Her kan du finne forsøplede områder på et kart, eller melde inn forsøpling.
Gratis ryddeutstyr
Du kan få gratis ryddeutstyr hvis du vil arrangere en ryddeaksjon. Det inkluderer hansker, poser og informasjonsmateriell. Du kan hente på et hentepunkt, eller bestille. Finn ditt nærmeste hentepunkt på ryddenorge.no.
Du kan laste ned plakater for print og digitale medier.
Søke om refusjon
Hvis du har hatt utgifter etter frivillig rydding av marint avfall? Søk om å få kostnadene dekket gjennom refusjonsordningen.
Nasjonale ryddedugnader
Vi støtter opp om de nasjonale ryddedugnadene:
- Strandryddeuka – Norges største nasjonale ryddedugnad, hvor 40 000 frivillige bidrar til å rydde landet over. En uke i midten av september.
- Vårryddedagen – Hjelp til med å rydde før fuglene kommer!
- Byryddedagen – Vi rydder søppel i byer og tettsteder i mai.
Vis hensyn til hekkende fugler. Sjekk hvilke ferdselsforbud som gjelder der du vil rydde.
Adopter et område
Adopter et område du rydder minst tre ganger i året. Det kan være en strand, en øy, en elv, sti eller del av en skog. Aksjonen opprettes, og søppelet registreres på ryddenorge.no.
Ta med deg vennegjengen, kollegaene eller nabolaget med på adopsjonen!
Vrakpant på kasserte fritidsbåter
Kasserte fritidsbåter inneholder stoffer som kan skade miljøet. Mange er laget av plast, som fører til mikroplast i havet. Den gode nyheten er at du kan få 1000 kr i vrakpant når du leverer den til et lovlig avfallsmottak.
Hvis du ikke har mulighet til å levere det inn selv, kan du melde det inn til Båtvrak, men da får du ikke vrakpanten.
Meld i fra!
Eierløst avfall
Du kan melde i fra om forsøplede områder på Ryddenorge.no eller i Ryddeappen. Da kan noen andre lettere finne dette forsøplede området, og rydde det.
Søppel og skrot
Mange steder oppdages det ulovlige søppelplasser, også kalt “villfyllinger”, hvor folk har dumpet skrot i naturen. Enkelte velger å gjøre dette fordi de slipper å dra på gjenvinningsstasjon og betale for å få det håndtert riktig. Dette er ikke lovlig! Grunneier er ansvarlig for sin eiendom og eventuell forsøpling på den, inkludert forsøpling som noen andre kan ha dumpet der.
Du kan starte med å melde ifra til grunneier. Hvis du ikke vet hvem det er, kan du finne eieren hos Kartverket på denne siden. I kommuner hvor BIR er renovasjonsselskapet, har BIR AS ansvar for forsøpling- og forurensningssaker. De får de ansvarlige til å rydde opp. Det vil si den som har forsøplet – eller grunneier. Les om dette her.
Søppel på busstopp eller i parker kan meldes direkte til Bergen kommune via feilmeldingstjenesten. Og forsøpling rundt BIR sine returpunkt meldes ifra til dem.
Dersom grunneier ikke rydder opp kan du kontakte kommunen, slik at de kan følge opp. Bruk kommunen sin innbyggerservice for å melde fra om denne typen forurensing.
Tapt fiskeredskap
Fiskeredskap er farlig for livet i havet. Det forsøpler og kan fortsette å fiske i lang tid, såkalt “spøkelsesfiske”. Meld i fra om tapt fiskeredskap via appen Fritidsfiskeappen. Da kan dykkerklubber og andre finne og hente de opp.
Skogsbilvei bygd av avfall
Vi har avdekket en rekke skogsbilveier som har blitt bygget ulovlig. Det vil si at de kan være bygget uten at det er søkt tillatelse, at det er brukt urene masser, eller at de ikke oppfyller kravene om at skal brukes til landbruksformål. Dersom du har oppdaget eller mistenker at det er bygd en ulovlig skogsbilvei så vil vi gjerne få tips fra deg! Send oss en epost til hordaland@naturvernforbundet.no hvor du beskriver hvor veien er, omfanget og bilder av området. Store bilder kan sendes via wetransfer.com
Miljøkriminalitet
Hvis du oppdager et område som du mistenker er miljøkriminalitet, kan det meldes inn til Statens naturoppsyn eller politiet.
Du kan melde fra om miljøkriminalitet til politiet. Da går du inn på ditt politidistrikt sine nettsider og trykker på «Tips oss». Det er viktig at politiet får informasjon om hva det gjelder, hvor det gjelder, hvem det gjelder og hvorfor du tror politiet bør se på saken. På sistnevnte punkt kan du skrive inn at det gjelder miljøkriminalitet, og evt. hvilken type miljøkriminalitet som begås, slik at sakene siles videre til Økokrim. Får politiet tips om flere saker hvor lovgivningen som skal beskytte natur brytes, er det mer sannsynlig at de får flere ressurser til å jobbe med slike saker.
Statens naturoppsyn har ansvar for å holde øye med at følgende miljølover blir fulgt både på offentlig og privat grunn.
- Friluftsloven
- Naturmangfoldloven
- Motorferdselloven
- Kulturminneloven
- Viltloven
- Laks- og innlandsfiskloven
- Markaloven
- Småbåtloven
Alle lover finner du på lovdata.no. Brudd på disse lovene kan du melde fra via Statens naturoppsyn i ditt fylke (i Vestland fylke er det lokalkontor i Bergen eller Rosendal).