Energi

All produksjon av energi påvirker naturen, så den må brukes smart.

Kraftlinje Samnanger-Kollsnes

Statnett har lagt frem planer for en ny kraftlinje fra Samnanger til Kollsnes. Vi mener det ikke er behov for å så mye kraft – og at naturen må verdsettes høyere. Men om kraftklinjen må bygges, foreslår vi alternativ 6.1 hvor naturtapet er betydelig mindre.

Foto: Ruben Soltvedt for NEI til monstermaster
Illustrasjon: Bergen og Hordaland Turlag / MAD arkitekter.

Vindkraft i Stølsheimen

Vindkraftanlegget i Modalen vil bli Norges største, hvis det blir realisert. Bortimot 100 vindturbiner på opptil 230 meter er planlagt på høyfjellsnatur som i dag står urørt. Dette må ikke bli til et industriområde!

Energisparing

Strømforbruket vårt er stort, og det planlegges for økt forbruk når vi faser ut fossil energi. Med planer om batterifabrikker, datasentre og hydrogenproduksjon, er det viktig å spare mer energi. Da sparer vi både naturen og klimaet.

Naturvernforbundets rapport Fossilfritt Norge viser hvordan vi skal klare å erstatte all fossil energi med fornybar energi.

Getty Images/iStockphoto
Getty Images/iStockphoto

Kraft er et knapphetsgode – tildeling av kraft må prioriteres 

Hvem får bruke vår dyrebare energi? I dag råder «førstemann til mølla»-prinsippet, men det er sannsynlig at kraftetterspørselen vil øke fremover. En knapp ressurs bør derfor tildeles til prosjekter på bakgrunn av samfunnsnytte.

Datalagring

I en nær fortid var det stor tilgang på energi, og mange ønsket store datasentre velkommen til Norge. I dag er det knapphet og høye strømpriser, og vi må se nærmere på hvem som skal få tilgang på vår fornybare energi.

Alle våre ‘digitale spor’ lagres i datasentre, som bruker energi. Det er heldigvis mye vi kan gjøre for å bruke nett på en mer miljøvennlig måte.

Alle vil ha klørne i den fornybare krafta vår.Illustrasjon: Mona Maria Løberg
Illustrasjon: Memed Nurrohmad, via Pixabay

Kjernekraft

På landsmøtet i 2024 ble det en lengre debatt om kjernekraft. Da ble det vedtatt at det kan vurderes som en siste utvei, dersom det skulle bli nødvendig for å få full dekarbonisering i Norge. Dette er et skritt vekk fra tidligere standpunkt, hvor vi har vært klart mot kjernekraft i Norge.

Kjernekraft har tidligere vært undersøkt som et alternativ i Hordaland, og på 70-tallet ble det stor lokal motstand på Lindås da NVE undersøkte hvilke områder som hadde solide nok grunnfjell.