Sporløs ferdsel

En av få gledelige følger av koronapandemien er at mange flere bruker Marka til turer og overnatting. Men økt bruk fører også til slitasje på naturen, hvis vi ikke ferdes med varsomhet.

Naturvernforbundet i Oslo & Akershus oppfordrer alle brukere av Marka til «sporløs ferdsel», slik at turopplevelsen blir like fin for alle. 

Det er så enkelt, det er bare å huske på: 

Det du tar med inn i skogen tar du også med ut

Plast, metall og glass hører ikke hjemme i naturen, og bruker veldig lang tid på å brytes ned. I tillegg til at søppelet vil fortsette å eksistere i skogen vil mye av det finne veien tl havet gjennom regn og elver. Ha alltid en pose i sekken.

                                               Finn turtips her!

Unngå sjenanse – gå langt bort fra stien

Må du på do?

Da ser du etter er tett granverk eller store steiner, så du er sikkert på at sjansen er liten for at noen tråkker i avføringen din. Løs jord og mose gjør det lett å grave grop og dekke over, og bergsprekker er fint å gjemme papiret i.

Bruk, ikke forbruk, naturen!

Når vi er så mange som skal ha barsenger, benker og hengekøyeplass samtidig og på samme sted, går dette hardt utover naturen i området. Finn egnede områder og trær så du ikke trenger å gjøre inngrep i naturen.

En furu bruker 500 år på å vokse, og ytterligere 200 år på å dø – tenk på det før du bruker 5 minutter på å hugge det ned for 4 timers solnedgang. 

Husk bålforbud

Bålforbudet gjelder mellom 15. april og 15. september – for absolutt alle. Skogsbrannfare er ingen ting å ta lett på, som vi alle har fått vitne det seneste året. Fyr kun på tilrettelagte grillplasser, og husk å ha godt med vann å slukke med. 

                                                     Bli medlem!

Husk båndtvang

Fra 1. april til 20. august er det båndtvang i skogen for at dyrene skal få hekke og yngle i fred. I disse dager kan du finne ferske rådyr- og elgekalver i gresset og fortumlede fuglunger på bakken – hold hunden din i bånd så de får vokse trygt opp.

Hundeposer hører ikke hjemme i trær og busker

Det er kjempefint å du plukker opp etter hunden din, men skal du sette igjen posen kan du like gjerne la være. 

God tur til deg, og den som kommer etter!


Turtips finner du her, og vil du støtte vårt arbeid i Marka kan du melde deg inn her!