Naturgledetur til Øystesevassdraget

Visste du at skifer er gammel havbunn? Eller at kantete steiner på stien er kortreiste biter som har brutt ut av nærliggende fjell, mens avrundede steiner har reist langt med is og vann?

Av: Ragnhild Nabben og Sveinung Sundfør Sivertsen

Søndag 4. juni arrangerte Naturvernforbundet Hordaland og det nystiftede Naturvernforbundet Hardanger tur til det vernede Øystesevassdraget.

Med på turen var professor i geologi Thorbjørn Kaland, som fortalte om hvordan det som en gang var 10 000 meter høye fjell (!) har blitt slipt ned til fjordene og fjellene som former det karakteristiske kystlandskapet i Norge.

Vi lærte også at skifer er gammel havbunn som har blitt presset sammen under trykk fra kollisjonen mellom tektoniske plater, og at du kan se om en stein har reist langt eller kort ut fra hvor avrundet den er: jo mer avrundet, jo mer langreist.

I løpet av turen langs vassdraget så vi nærmere på jettegryter, et karakteristisk trekk for geologien i Øystesevassdraget, som forteller om hvordan kombinasjonen av is, turbulente strømmer av vann og løse steiner har gravd ut sirkler og halvsirkler i berggrunnen.

Jettegrytene er et godt eksempel på et «geosted», altså et sted i naturen som som viser oss noe om den geologiske historien som har formet landskapet slik vi ser det rundt oss i dag.

Jettegryter og annet «geologisk mangfold» er faktisk en viktig del av naturmangfold, og kan ha stor betydning for reguleringsplaner.

Du kan faktisk selv bidra til å kartlegge geologisk mangfold når du er på tur.

Turen til Øystesevassdraget var en del av serien Naturglede, der alle som vil – uansett om du er erfaren turgåer eller aldri har gått på tur i naturen – inviteres med på turer for utforske og lære mer om den fantastiske og varierte naturen i Hordaland.

Vi planlegger flere Naturgledeturer fremover. Håper du vil være med!