Russeblåstjerne

Russeblåstjerne er en nydelig, men hardfør løkplante i aspargesfamilien som finnes naturlig i Sørvestlige Russland, Kaukasus, Tyrkia, Syria og Iran.

Russeblåstjerne, dus bakgrunn, hagerømlingerRobin Brewer

Russeblåstjerne – Othocallis siberica 

Risikovurdering: Høy risiko (HI) – stort invasjonspotensiale, og liten økologisk effekt.

Russeblåstjerne har hengende mørkeblå klokkeformede blomster som er rundt 2,5 cm store. Kronbladene har en mørk midtlinje på kronbladene og hvit spiss og pollenknappene er gråblå. Russeblåstjerne har 2-4 smale og glinsende grønne grunnblad. 

Russeblåstjerne blir gjerne brukt som en tidligblomstrende vårplante siden den blomstrer allerede i mars- april. Den kan danne store tepper og har derfor også blitt brukt som bunndekke i bed eller under trær og rhododendron. 

Planten sprer seg ved hageutkast og egenspredning fra frø og løker. Maur kan også bidra til spredning ved at de bærer med seg frøene. Dersom Russeblåstjerne sprer seg i naturen, kan den raskt danne store tepper på næringsrik grasmark og i åpen skog da den har et stort invasjonspotensiale. Den kan dekke store deler av skogbunnen og på denne måten har den en viss fortrengningseffekt på andre arter. 

Ditt ansvar 

  • Hageeier er ansvarlig for at planten ikke sprer seg utenfor hagen. Det beste er å fjerne planten og erstatte den med en insektvennlig plante isteden. 
  • Siden russeblåstjerne er en løkplante, er det viktig å fjerne hele løken og eventuelt små røtter. Gjør gjerne dette før den går i blomst for å hindre ytterligere frødannelse. Prosessen må trolig gjentas ettersom det kan ligge planterester igjen i jorda. 
  • Det er lurt å fjerne blomsten for den går i frø. Kast hele blomsten med eventuelle frø i restavfallet. 
  • Planten skal heller ikke kastes i komposten, eller andre steder hvor den kan forville seg i naturen.
  • Som et godt alternativ kan du isteden plante rutelilje – Fritillaria meleagris. Det er en gammel hageplante som kan forvilles, men den klarer ikke danne bestander som overlever over 10 år. Den er heller ikke like spredningsdyktig som russeblåstjerne. Derfor regnes rutelilje ikke som en risiko. I tillegg er rutelilje et elsket innslag i hagen av humler. Og vakker er den også. 
  • Hvis du ønsker en vårblomst i samme farge som russeblåstjerne kan forglemmegeisøster – Brunnera macrophylla være et godt alternativ.