Naturvennlig hage

Vil du passe på små insekter, humler, pinnsvin, fugler og planter i hagen din? Her får du tips til hvordan din hage kan bli et paradis for ville dyr og insekter.

Når naturområder blir bygd ned blir den menneskeskapte naturen viktigere. Kommunene har et viktig ansvar for å ivareta biologisk mangfold i sine naturområder, men vi kan alle bidra.

Hagen din viktigere enn du tror for naturmangfoldet. Det er stor forskjell på en plenørken og en hage som bugner av blomster til ville pollinerende insekter. Lar du et hjørne vokse litt vilt er mye av jobben gjort.

Her får du 8 tips til en mer naturvennlig hage.

Det er mye du som hageeier kan gjøre for å ta vare på naturen, og det kan være enklere enn du tror. Her har vi samlet noen enkle tips til deg.

Bruk torvfri jord

Mye av jorden du får kjøpt er torv tatt ut av myr og dette kan være problematisk når det taes ut av myrområder . Myr og våtmarksområder er viktig å la stå både for karbonopptak, det fungerer som flomdemping og mange arter er avhengig av myra.

Lag jord selv!

Flere produsenter har kommet med alternative naturmaterialer i jordblandinger, men det beste er om du produserer jorda selv. Det kan du gjøre ved å kompostere hageavfall, og varmkompostere eller fermentere matavfall. Bruk ressursene rundt deg, da sparer du også utslipp pga. transport av jordsekker.

Dersom du praktiserer tilnærmet no- dig hage legger hageavfall rett på jorda i bedet tar du også veldig godt vare på livet under jorda. En no- dig hage er i prinsippet en hage der du graver minst mulig. Plantematerialene gir mat til nedbrytere i jorda og gir næring til plantene mens det brytes ned.

Unngå giftstoffer og sprøytemidler

Jo flere arter du finner i hagen din, jo bedre og sterkere blir plantene. Bruker du giftstoffer og sprøytemidler kan det også gå utover de artene som gjør en viktig jobb og som du vil ha i hagen din. Ugress kan lukes eller brukes varmt vann på. Legg heller til rette for fugler om du er redd for insektsangrep.

Lag leveområder for insekter og småkryp

  • Heng opp insektshotell til biller og bier som trenger et sted å legge eggene sine
  • Sett ut humlekasser om våren slik at de første humledronningene finner et bol
  • Bygg en flaggermuskasse
  • Drill hull i en gammel trestokk til insekter, sopp og lav
  • Anlegg en sandhaug for sandlevende humler og bier
  • La det være litt plantematerialer i et hjørne som pinnsvin kan lage bol i
  • Heng opp fuglekasser og sett ut vannskål eller fuglebad
  • Husk også å mate fuglene gjennom hele vinteren.
Ingvild Sundal Joys

Plant blomster for ville pollinerende insekter

Stauder er planter som kommer igjen år etter år, og det er mange flott planter å velge i som vil hjelpe insektene med å finne nok mat gjennom hele sesongen. Du finner mange tips til både stauder busker og trær på blomstermeny.no

En del spiselige blomster er også mat for pollinatorene. For eksempel elsker humlene blomkarse, sommerfugler liker godt bergmynte og blomsterfluene elsker persilleblomsten.

Unngå invaderende hageplanter

Noen hageplanter er dessverre et problem for naturen. Enkelte hageplanter som forviller seg ut av hagen kan utkonkurrer de naturlige artene. Det er best å unngå slike planter, men har du allerede noen, husk å unngå spredning. Planteavfall fra fremmede planter skal kastes i restavfallet.

Dyrk grønsaker og bær selv

De beste og ferskeste råvarene finner du i din egen hage når du dyrker selv. Du trenger ikke stor plass for å få frem noen poteter. Purreløk, hvitløk, gulrøtter, jordbær, salat, epler og bærbusker er enkelt å få til.  I tillegg kan barna lære seg noe om hvor maten kommer fra, og de vil lettere spise grønsaker og frukt dersom de kan plukke dem selv. Et pluss i boken at det krever mindre transport, så du får kortreist mat og du vil ikke kaste det du har brukt tid på å dyrke. Vinn- vinn.

Ikke klipp gresset for ofte

La gresset i deler av hagen gro. Mange insekter trenger ulike gras og markblomster til ulike livsstadier. For eksempel er det noen sommerfugler som legger larven sin på gresstrå eller på en spesiell type blomst. Det er heller ingen fordel å klippe gresset for kort, da får du mest sannsynlig masse mose. Slapp heller av og nyt sommeren. Du trenger bare klippe det annenhver uke!

Blomstereng på gårdenMona Maria Løberg

Lag en blomstereng

Hvis du i tillegg sår stedegne blomsterengfrø, får du flere sommerfugler, blomsterfluer, humler og bier på besøk i hagen din. De sørger for pollinering av hageblomstene, bærbusker og frukttrær. Blomsterenger trenger du kun å slå en gang i mai/ juni og en gang etter blomstring i august. Graset kan du bruke som jorddekke eller gjødsle fruktrærne med. Det er bare å ønske det ville velkommen.

Den naturvennlige hagen på Storetveitmarken

Når naturområder blir bygd ned blir den menneskeskapte naturen viktigere. Kommunene har et viktig ansvar for å ivareta biologisk mangfold i sine naturområder, men vi kan alle bidra.

Når det er sesong har vi parselltreff på Storetveitmarken. Vi rydder, bearbeider jorden, sår, planter og steller i hagen.

Oppdrag Blomstereng

Skoleprosjekt hvor elevene forvandler tomme gressplener til blomsterenger der humler og bier kan spise og kose seg. Elevene får lære om bærekraft i praksis på en utforskende måte.

Artikler om naturvennlig hage