Elektronikk

Det har blitt vanlig med tilgang på laptop, nettbrett og SMARTBoards (interaktive tavle/ skjerm) på skoler. Elektronikk og elektrisk utstyr inneholder generelt både skadelige tungmetaller og flammehemmende stoffer som kan være miljøgifter. Aktuelle eksempler er bromerte flammehemmere og Dekloran pluss. Dette er en av hovedkildene til miljøgifter i innemiljø.

Produktene skal være trygge ved vanlig bruk, men det er samtidig viktig å unngå unødig eksponering. Flammehemmende miljøgifter fra produktene samles i støv, og barn som beveger seg mye ved overflater der støvet ligger, har lett for å få stoffene i seg. God støvrengjøring på utstyr, alle overflater i rommet og håndvask er effektivt for å minske opptaket av stoffer i kroppen.

Barn spiser matpakken med hendene og risikerer å få i seg flammehemmende stoffer om de har vært i kontakt med elektronikk. Dersom barna bruker datamaskiner eller nettbrett i pedagogisk øyemed: La dette om mulig gjerne skje i et godt ventilert rom som bare brukes til dette, eller sett datamaskiner bort i et lukket skap eller liknende når de ikke brukes. Da slipper øvrige barn å få i seg de farlige stoffene som kan lekke ut fra elektronikk og de farlige stoffene begrenses til et lite område. Dette rommet kan luftes godt og støvet (som samler de farlige stoffene) føres ikke videre til andre områder.