Den store klesbyttedagen

Klesindustrien står for mer av verdens klimagassutslipp enn fly- og skipsfart til sammen. Men vi visste du at vi faktisk kan halvere utslippene fra klærne våre, om vi bruker dem dobbelt så lenge? Bli med på klesbyttedag 27. april 2024!

27. april 2024 arrangerer Naturvernforbundet Den store klesbyttedagen sammen med en lang rekke lokale arrangører over hele landet. Kanskje en av dem blir deg?

Mer enn 200 arrangementer var påmeldt årets klesbyttedag i 2023, som nok en gang var en stor suksess! De fleste arrangementene var 22. april, men noen ble også arrangert før og etter. Nå er arbeidet i gang med å forberede neste års Klesbyttedag den 27. april 2024.

Hva er Den store klesbyttedagen?

Naturvernforbundet har arrangert den store klesbyttedagen årlig siden 2016.

I fjor var det påmeldt hele 200 klesbyttedager (!) fra Karasjok i nord til Kristiansand i sør. Dette er et nasjonalt arrangement der vi oppfordrer frivillige i hele landet til både å arrangere og å delta på klesbyttedager. Vi veileder arrangørene og deltakerne i hele perioden opp mot Den store klesbyttedagen 27. april 2024.

Påmeldingen for i år er ennå ikke startet, men du kan allerede laste ned tipslisten, pressemelding og materiell her på siden.

Alle som ønsker, kan arrangere en klesbyttedag i sine nærområder. Arrangér det gjerne på den nasjonale dagen 27. april, men om en annen dato passer bedre, er det selvfølgelig mulig å velge en dato rett før eller etter dette.

Hvorfor klesbyttedag?

Åtte av ti nordmenn mener de har for mye klær og sko som de ikke bruker. Samtidig er mange av oss ikke klar over hvor mye klærne våre koster miljøet. Både produksjon og transport er forurensende og krever mye ressurser. Etter mange år med klesbyttedager, kliovis av byttede klær og økt oppmerksomhet rundt problematikken, ser vi at klesbytting har en reell betydning. I fjor ble det arrangert 230 klesbyttedager over hele landet. Her fikk rundt 96 000 plagg ny eier.

Hvis vi legger til grunn at alle hadde kjøpt nye plagg i stedet for å bytte, bidro klesbyttedagen i Norge 2022 til å spare over 62 tonn kjemikalier, 576 tonn CO2 og over 121 millioner liter vann. 

Ja, jeg vil vite mer om Klesbyttedagen!

"*" indicates required fields

Navn*
Email*
Samtykke*

Takk til Sparebankstiftelsen DNB for støtten til å arrangere Den store klesbyttedagen 2023.

Skilt, lapper og annet materiell

Last ned vårt materiale og bruk på ditt klesbyttearrangement!