Arranger klesbyttedag i idrettslaget

Å arrangere klesbyttedag for idrettslaget vil være både inkluderende, sosialt og viser bærekraftansvar i praksis

Getty Images

For barn og unge i voksealder må treningsklær og drakter ofte byttes lenge før de er utslitte. Samtidig vet vi at overforbruket vårt på klær er enormt. Både utvinning av tekstilfiber, produksjon av klær, transport, salg – og ikke minst avfallshåndtering innebærer betydelig belastning på klima og natur. Klesbyttedag er enkelt å arrangere og enkelt å delta på.

Sorter klær etter type idrett og størrelse

Klær med logo fra sponsor og idrettslag er ikke så populære på de ordinære klesbyttedagene, samtidig som det er akkurat det du trenger for å være med på et lag. På en ordinær klesbyttedag sorteres klærne etter kategorier som dame-overdel, kjoler, strikkeplagg, herrebukser osv. For et idrettslag kan det være lurt å sortere etter idrettsgren og type drakter. Det er stor forskjell på barns lengde selv på samme alder. Det kan derfor være lurt å sortere etter størrelse i tillegg.

Sørg for å ha bytteklær til alle

De aller fleste bytter til større størrelser. Det kan derfor være lurt å gjøre en ekstra innsats for å få tak i klær fra de eldste medlemmene, slik at alle har noe å bytte til. Jo bredere utvalget av klær er, jo lettere er det å få med de som har sluttet, slik at også deres treningsklær og drakter får nye eiere. Klær som blir til overs kan enten tas vare på til neste byttedag eller de kan lånes ut til de som vil prøve ut en idrettsgren uten å kjøpe utstyr.

Inkluder andre typer plagg

I tillegg til drakter og likt treningsutstyr, er det lurt å åpne for andre plagg også. Mange trenger varme ytterjakker til og fra trening, og disse vokser også barna ut av.  Idrettslag kan begrense byttedagen til klær som er knyttet til trening og kamp, men dere kan godt tenke ut over dette. Er det interesse og kapasitet, så anbefaler vi at dere åpner for «sivile» klær i tillegg.

Følg sesongene i idretten

Den store klesbyttedagen foregår i april, og mange arrangerer også en tilsvarende dag på høsten. For idrettslag kan det derimot være lurt å arrangere klesbyttedag like før sesongstart, i stedet for i overgangen mellom vinter og sommer.

Getty Images/iStockphoto
Sportsutstyr kan også byttes eller selges brukt i regi av idrettslaget

Kombiner gjerne klesbyttedag med bytte eller salg av utstyr

Både ski, staver, skøyter, køller, hjelmer, vester og annet kan med fordel brukes lenger. Avhengig av idrettsgren, så kan det også være aktuelt å arrangere byttedag eller bruktsalg for utstyr samtidig med klesbyttedag.

Reparasjonsverksted er også populært i forbindelse med klesbyttedager. Nye knapper og glidelåser, samt andre enkle reparasjoner kan gi videre liv til mange plagg. Spør blant foreldrene om det er noen som har kunnskaper om slikt, eventuelt lei inn noen som kan lære bort hvordan man reparerer klær.

PS: Trenger dere virkelig navn på klærne? Mange lag tilbyr trykk på tekstil, men husk at det kan gjøre gjenbruk vanskeligere.