Strandrydding

Dugnaden med å rydde strender for plast og annet søppel har spredt seg til hele landet. Naturvernforbundet er med på å arrangerer en rekke strandryddinger.

Truls Gulowsen som rydder stranden med Naturvernforbundet

Strandryddedagen koordineres av Hold Norge rent og er Norges største kollektive ryddedugnad. Organisasjoner, foreninger, lag og andre frivillige arrangerer strandryddinger fra Nordkapp i nord til Lindesnes i sør. I 2021 deltok over 40 000 frivillige på mer enn tre tusen ryddeaksjoner. Nærmere 1200 tonn søppel ble da samlet inn.

Naturvernforbundets lokal og-fylkeslag har holdt på med strandrydding i over 50 år og lagene rydder langs elver, innsjøer, vassdrag og strender hele året og over hele landet.  

Naturvernforbundet i Telemark på strandrydding i 1972

– Strendene våre er fulle av plast og annet skrot. Plastforsøpling er i ferd med å bli et av våre største miljøproblemer. Heldigvis kan vi gjøre noe med dette, sier Pernille Bonnevie Hansen, nestleder i Naturvernforbundet.

– Alle kan delta. Dette er en sosial, hyggelig og meningsfull aktivitet for hele familien, sier Hansen.

For å være med på en ryddeaksjon trenger du hansker, søppelposer samt klær og utstyr etter vær og forhold. Hvis du har, kan det også være lurt å ha med en søppelklype når du rydder. Disse kan være hjelpsomme dersom du ikke ønsker å ta i avfallet du finner, eller om du har vansker for å bøye deg ned eller komme til på vanskelige områder.

«En ryddeaksjon trenger ikke å være så komplisert. Dersom du velger å ta med deg en søppelpose og hansker på tur for å plukke søppel, har du allerede bidratt til dugnaden med din egen aksjon! Engasjer kolleger, venner eller idrettslaget til å plukke søppel – ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt», oppfordrer Hold Norge Rent.

Etter en ryddeaksjon kan du registrere søppelet du har plukket i folkeforskningsportalen Rydde: https://ryddenorge.no/. Her finner du også en oversikt over ryddeaksjoner i Norge.

Naturvernforbundet på strandFartein Rudjord

Bli medlem i Naturvernforbundet!

Naturvernforbundet jobber for bevaring av natur og dyreliv. Som medlem kan du både støtte og ta del i dette viktige arbeidet. Vi trenger deg!