Etterisolér

Det hjelper lite med termostater på panelovnene dine hvis huset lekker varme som en sil. God isolasjon må til for å holde varmen inne.

Hus bygget før 1960 er ofte dårlig isolerte. Også nyere hus kan være mindre tette enn de bør. Derfor kan det lønne seg å etterisolere huset, i det minste å få tettet sprekker i isolasjonen rundt vindus- og dørkarmer og andre overganger.

Sjekk behovet først

Trekker det? Sjekk med en våt håndbak eller et stearinlys langs dører, vinduer, gulv- og taklister. Hvis det mangler tetting, blir håndbaken kald eller lyset begynner å blafre. Det er lettest å sjekke når det blåser ute.

En mer profesjonell metode er å få besøk av en ekspert med en termograf. En termograf er et kamera som fotograferer varmestråler. Et termografbilde kan vise nøyaktig hvor det trekker mest, og dermed hvor det lønner seg å isolere. Prøv et søk på termografi i Google eller Gule Sider.

Tetningslister og etterisolasjon hjelper

Du kan gjøre mye med billige tetningslister fra byggevarebutikken. Dersom det trekker langs tak-, gulv-, dør- eller vinduslistene, kan du løsne listene og dytte inn isolasjonsmateriale.

Isolér loftet

Å etterisolere loftet er et forholdsvis enkelt, effektivt og billig tiltak som du sparer inn på få år. Du kan lese om etterisolering av loftet hos Enova.

Isolér vegger

Tykkelsen på isolasjonen i vegger, golv og tak er det lettest å gjøre noe med når du bygger nytt eller bygger om. Men det går også an å blåse inn ekstra isolasjon i tak, vegger og gulv som allerede står der.

Mer informasjon

Alt du trenger å vite om etterisolering (Enova)