Inviter ville dyr og vekster

Med ville dyr og planter kan hagen bli en liten grønn oase. Du behøver ikke ha en stor hage, også en liten balkong kan få et villere liv.

I Norge er 2355 arter vurdert til å være truet. De fleste truede arter lever i naturen, men noen trives godt i hager. Det gjelder for eksempel salamander, som liker seg i små dammer. Pinnsvinet, som er nær truet på rødlista, trives også godt i hagen.

Sett opp en fuglekasse

Lag den gjerne selv! Du finner mange oppskrifter på nett, blant annet denne på våre nettsider.

Velg planter som fuglene liker

Vil du ha flere fuglenaboer, kan du prøve å plante noen av fuglenes favorittplanter som solsikke, rogn og einer. Om vinteren kan du sette opp fuglemater eller henge opp talgboller. Du kan bruke usaltede frø og nøtter, havre og hvete.

Lag en sommerfuglrestaurant

Prestekrage, bergmynte og lavendel er snadder for sommerfugler.

Du er heldig hvis du har brennesle i hagen. Mange sommerfugler legger eggene sine her. De unge skuddene er dessuten nydelige i suppe og stuing, og du kan bruke neslen som gjødsel på andre planter. Så la brenneslen vokse, i hvert fall i et hjørne av hagen.

Lag en blomstereng

De ville naboene dine vil ha mangfold, ikke blomsterfrie gressplener. Har du en liten jordplett kan du så din egen, lille sommereng med frø av kløver, kamille, storkenebb og engtjæreblom. Frø til såkalt «åkerugras» kan du sanke i nærmiljøet. Prøv å skaffe så lokale frø som mulig, slik at planten er tilpasset klimaet og miljøet der du bor og hold deg langt unna skadelige plantearter.

Komposter kjøkken- og hageavfall

Da får du god og næringsrik jord og masse meitemark på besøk. Meitemark gjør jordkvaliteten bedre, og er mat for mange fugler.

Lag en krok til pinnsvin

Har du hage, kan du lage en kosekrok for pinnsvin ved å legge kvister og løv under busken eller grave ganger i komposten. Pinnsvin liker også hekker. Du kan også friste pinnsvinet med en bolle med friskt vann.

Lag en vanndam

Mange ville dyr som frosk og salamander setter pris på en liten vanndam. Du kan gjøre det enkelt ved å grave en plastbalje ned i jorda.

Plant krydderurter

Timian, rosmarin, lavendel og oregano lukter deilig og er populære blant både bier, humler og sommerfugler.

Dekk til åpen jord

Det tar vare på næringsstoffene i jorda, og gir beskyttelse og mat til meitemark og biller. Løv og visne planter er godt egnet. Husk å fjerne dekket tidlig på våren slik at sola får slippe til.

Unngå kjemiske sprøytemidler

Dyr, insekter og miljøet liker ikke sprøyting. Husk at sprøytemidler og andre gifter ikke bare dreper skadedyr, men også skadedyrenes fiender.

Vil du ha ekorn på besøk?

Da trenger du bartrær med kongler i, eller hasselbusker. Pass på at du ikke kjøper en art som truer det norske biologiske mangfoldet.

Ta vare på biene og humlene

Blomster, frukt, grønnsaker og bær er avhengige av humler og bier for bestøving. Nå er bie- og humlebestandene på vei nedover og flere arter er utrydningstruet. Dette kan få dramatiske konsekvenser for den globale landbruksproduksjonen. Skaff biene en “hybel” ved å bunte sammen et knippe med hule pinner, som du fester til en trestamme eller et gjerde. Dekk til den ene enden av knippet slik at det blir mørkt og rolig på hybelen.

Les mer:

Naturvernforbundet i Østfold sitt hefte ”Din nabo er en Drage!” tar deg med på reise blant vanlige smådyr i nærnaturen.