Flytteplaner?

Enten du skal kjøpe eller leie – her er noen smarte ting å tenke på for deg som er på boligjakt.

Mennesker som diskuterer sammen foran en bolig

Trenger mer plass? Hyr inn en interiørarkitekt

Hvis du synes du bor trangt, fins det kanskje bedre, billigere og mer miljøvennlige alternativer enn å flytte. En interiørarkitekt kan finne løsninger som gjør at du utnytter plassen bedre. En stor bolig betyr et stort areal å varme opp, vedlikeholde og holde rent. Derfor er det både miljøvennlig og lønnsomt å ikke ha mer plass enn du trenger.

Bo tett

Å dele bolig med flere er gunstig – da deler man på varmen og på tingene. Leilighet er også mer miljøsmart enn enebolig, fordi den har færre yttervegger der varmen kan lekke ut. Dessuten kan en dele på flere tjenester, og avstander til butikk, skole og buss blir normalt kortere enn i et villastrøk.

Velg energismart

Med den nye energimerkeordningen blir det enklere å vurdere hvor energieffektiv boligen er. Ved salg og utleie av boliger på over 50 m2 skal energimerking oppgis. A er best G er dårligst. Forhør deg også gjerne om hva det faktiske strømforbruket ligger på. Energimerket har også en femdelt oppvarmingskarakter, fra grønt til rødt, som forteller i hvor stor grad en bygning kan varmes opp med annen energi enn fossilt brensel og strøm. Velger du en energieffektiv bolig med miljøriktig oppvarming vil du kunne tjene inn ekstra kostnader gjennom lavere strømregning.

    Les mer på energimerking.no.

Bo sentralt

Velger du å bo i nærheten av jobb, butikk, skole, barnehage og fritidsaktiviteter blir du mindre avhengig av bil- og andre transportmidler i hverdagen. Kortere reisevei er bra for miljøet, og du sparer tid og penger. Korte avstander gir også mulighet for naturlig trim i en hektisk hverdag gjennom å gå eller sykle til jobb og skole.