Grønnere reisevaner

Her får du tips og triks til hvordan reisene dine kan bli mer miljøvennlige.

Reis mindre

Alle reiser belaster miljøet. Den mest miljøvennlige reisen er den du dropper. Kanskje har du mulighet til hjemmekontor en dag i uka? Kanskje kan du legge ferien til nærområdet og helgeturen til lokalmiljøet? Kanskje jobben din kan benytte seg mer av telefonmøter og videokonferanser? Mulighetene er mange.

Bruk sykkel

Sykkelen er kanskje vår tids mest undervurderte transportmiddel. Ingen transportmidler er mer miljøvennlige. Dessuten reduserer litt ekstra fysisk aktivitet risikoen for å pådra seg alvorlige sykdommer. Syntes du det er litt langt til jobb og bakkene er litt ekstra tunge? Hvorfor ikke prøvekjøre el-sykkel?

Reis kollektivt

Kollektivtransport gir lavere utslipp enn bilkjøring, og er i større byer helt nødvendig for å unngå trafikkork og heftig eksosluft. Jo flere passasjerer, desto mindre utslipp per passasjer.  Og du får trim når du går til og fra bussen. Sjekk rutetidene der du bor hos Entur.

Dropp en flytur

Flyet er en utslippsversting. Det er bare hurtigbåtene som har høyere utslipp målt per personkilometer. Nordmenns flyreiser står for vel halvparten av klimavirkningen fra nordmenns reiser. Nordmenn er i verdenstoppen på innenriksflyvning, og de fleste flyturene foregår mellom de store byene i Sør-Norge. Kanskje noen av dem kan erstattes med tog?

Prøv en bilfri uke

Med bilen lett tilgjengelig er den lett å ty til, også når det strengt talt ikke er nødvendig. For å begrense bilbruken i det daglige kan det være smart å starte med et eksperiment: La bilen stå urørt i en uke. Prøv gjerne å få venner og familie med.

La barna gå til skolen og til fritidsaktiviteter

I en travel hverdag kan det være fristende å bruke bilen når barna skal til og fra skole og fritidsaktiviteter. Husk at fysisk aktivitet er viktig for læring og for en god helse. Kjører du barna til skolen, er du med på å gjøre skoleveien mer utrygg og forurenset. Du bidrar til klimagassutslipp og du lærer barna opp til å bli bilister.

Lær deg økokjøring

Ved å følge noen enkle prinsipper for økonomisk kjøring, kan du redusere utslippet med 1020 prosent uten å kjøre mindre – uansett hva slags bil du har. Det handler mye om å holde jevn fart og kjøre på høyt gir. Husk også å fjerne takboks og unødvendig bagasje, begrense bruken av klimaanlegget, ha riktig dekktrykk og å bruke motorvarmer.

Fyll opp bilen

Hvis sykkel eller buss er vanskelig, kan det være en god idé å fylle opp bilen med andre som skal samme vei. Kameratkjøring til og fra jobb eller felles transport til fritidsaktiviteter kan spare mange bilturer. Det finnes også organiserte initiativ som Spontan samkjøring (Seat4me) og bravocar.co

Vurder bildeling

Både privatpersoner og bedrifter kan delta i bildeleordninger der dette finnes. En bil i en bildelering betjener cirka 10 husholdninger og dermed opp til 25 personer. Alle kan ikke bruke bilen på samme tid, men når flere har en felles bilpark utnyttes bilene mye bedre enn privatbiler.

Ny bil? Velg miljøvennlig!

Det finnes en rekke biler som slipper ut langt mindre klimagasser enn bensin- og dieselbiler. Les mer om elbiler på elbil.no.