Mikroplastkorn i vanlige dagligvarer

Naturvernforbundet har kommet over mikroplastholdige produkter hos alle de store dagligvarekjedene. Disse vaskes ut gjennom avløp og forurenser havet, brytes langsomt ned og tas opp i sjødyr,

Hva er mikroplast:

Mikroplast er ørsmå plastbiter. Noe kommer fra skrubbekremer, tannkrem og andre produkter til hud og hår. Problemet med disse er at de renner ut med vaskevannet, og er så ørsmå at de unngår renseanleggene, og dermed kommer ut i havet. Bitene er fra 1 mm i diameter og nedover.

Plast brytes ikke ned og blir borte, uansett hvor små bitene er. De blir værende i vannet, suger til seg miljøgifter, og blir på den måten bærere av de skadelige stoffene. Det er umulig for plankton, krepsedyr eller fisk å unngå mikroplasten, og den kommer inn i næringskjeden. Øverst i den står du og jeg som spiser fisk og sjømat.

Kilde: Miljømerket Svanen

Mrk. Artikkelen er publisert i juni 2014. Siden den gang har kampanjen mot mikroplast i Norge og internasjonalt medført at de fleste av produktene nevnt faktisk har utfaset mikroplast.

– Vi oppfordrer produsenter og dagligvarekjeder om å utfase kroppspleieprodukter med mikroskopiske plastkuler. Disse vaskes ut gjennom avløp og forurenser havet, brytes langsomt ned og tas opp i sjødyr, sier marinbiolog Per-Erik Schulze i Naturvernforbundet. I en butikksjekk denne uka fant Naturvernforbundet mikroplastholdige produkter hos alle de undersøkte dagligvarekjedene.

– Problemet er at mikroplastkulene brytes svært langsomt ned i vann. Vi er bekymret for at denne forurensningen også kan skade mennesker som spiser fisk og skalldyr, forklarer Schulze.

Han sier at det spesielt er enkelte tannkremer og ansiktsskrubb-såper som har de små plastkulene.
Undersøkelser internasjonalt viser at hver flaske kan inneholde flere hundre tusen små plastkorn. Nye undersøkelser både i verdenshavene og i pol-isen viser at slike plastkorn nå er vidt spredt i miljøet, og at for eksempel dyreplankton og fisk får de i seg. Bekymringen er blant annet at dette kan gi skader på mennesker og dyr gjennom næringskjeden.

Ikke spise – ikke i fjeset 

– Slagordet er at hvis du ikke vil spise mikroplast, bør du heller ikke smøre det i fjeset, sier Schulze. Naturvernforbundet støtter den internasjonale kampanjen mot mikropartikler i kosmetikk, «Beat the Microbead». Kampanjen har nylig opprettet en norsk nettside hvor du finner informasjon om hvorfor mikroplast bør unngås, og du kan laste ned en app som hjelper deg å identifisere plastkornholdige produkter i butikken. Naturvernforbundet oppfordrer bevisste forbrukere om å bruke appen, der man også kan melde inn nye produkter man oppdager og slike hjelpe andre forbrukere. 

Naturvernforbundet har samlet en foreløpig liste over produkter som inneholder mikroplastkorn: 

Mer om mikroplast i dagligvare-kroppspleieprodukter
Miljømerket Svanen forbyr mikroplast

5 gyres: Oppsummeringsnotat om mikroplast i havet