Oppussing

Nordmenn er verdensmestre i å pusse opp. Her får du tips om hvordan du pusser opp med minst mulig belastning på mennesker, dyr og miljø.

kjøkkenoppussing

Er det nødvendig å pusse opp?

Før du går i gang med oppussingen bør du spørre deg selv om det virkelig er nødvendig å pusse opp nå. Noen ganger handler kanskje oppussingen mer om et behov for forandring, som kan oppnås på enklere og mindre miljøbelastende måter enn å pusse opp – for eksempel ved å ommøblere litt eller kjøpe noen puter?

Kjøp miljømerkede produkter

Det finnes mange svanemerkede og NAAF-merkede produkter til oppussing. Sjekk blant annet utvalget av NAAF-merket maling og bygningsartikler

Det finnes svanemerkede byggematerialer, gulv, maling, sparkel, fug og lim, møbler og innredning, vedovner, peisinnsatser og varmepumper, vinduer og dører. Se oversikten over forhandlere på Svanemerkets hjemmeside.

Bruk det du har

Vurdér om du kan bruke det du har. Prøv å unngå å bytte ut gammel, original innredning, vinduer og kledning. Kvaliteten er ofte god og spesialtilpasset huset.

Gjør gode energivalg

Se vårt tips om strømsparing og Enovas anbefalinger for energieffektivisering. Her finner du en oversikt over anbefalte produkter for i oppussing, som lavenergivinduer og isolasjonsmateriale.

Velg kvalitet og varige løsninger

Hvor lenge holder du ut den storblomstrete tapeten i stua eller den turkisfargede kjøkkeninnredningen? Hvor lenge vil du ha den laminerte kommoden fra IKEA før den detter fra hverandre? Kvalitet og varighet gir større tilfredshet under bruk og du sparer tid og ergrelse. Holdbare produkter lar seg reparere og pusse opp. Blir du lei et møbel før det er utslitt, vil andre kunne ha glede av det.

Unngå regnskogstømmer

På tross av at avskoging er et betydelig problem i tropiske skoger, får man fortsatt kjøpt produkter av regnskogtømmer. Tropisk tømmer selges i Norge blant annet som møbler, parkett, garasjeporter, ytterdører, kjøkkeninnredning, terrassegulv, trapper, kryssfiner og baderomsutstyr. Innenfor alle disse produktkategoriene finnes det alternative produkter laget av nordiske treslag eller andre materialer.

Miljøsertifiserte fagfolk

Miljøfyrtårn-sertifiserte virksomheter oppfyller strenge krav til drift av egen virksomhet og til material- og kjemikaliebruk. På Miljøfyrtårns nettsider får du blant annet oversikt over sertifiserte, byggmestre, malermestre, murermestre, rørleggere og elektrikere.

Gi bort eller selg det du vil kvitte deg med

Møbler, kjøkkeninnredning og annet kan ha verdi for andre. Legg det ut på Finn eller lever det til Fretex eller andre brukthandlere.

Sorter avfallet

Oppussing skaper også mye avfall, og en god del av avfallet må behandles som spesialavfall. For eksempel kan gamle vinduer inneholde PCB, og ett eneste PCB-holdig vindu kan inneholde nok gift til å gjøre femti byggetomter ubeboelig etter dagens krav.

Hvis du leier container, plikter utleieren å sortere avfallet ditt. Men det er viktig at du følger retningslinjene for hva som kan kastes. De pleier å stå på selve containeren, men hvis du er usikker, ta kontakt med selskapet. Å legge feil avfall i containeren kan skade miljøet og koste deg dyrt. Sjekk hvordan avfallet skal behandles på Sortere.no.