Naturvernforbundet vil ha gransking av torskeoppdrett

Norges Naturvernforbund ber i dag om at det opprettes en uavhengig kommisjon for å granske norsk torskeoppdrettsnæring. – Næringa har ikke utvikla seg slik som man ønsket. Det er store problemer med både rømming og misdannelser hos oppdrettstorsken, sier fiskerirådgiver Gunnar Album. Han mener også at torskeoppdretten er en trussel mot både kysttorsken og omdømmet for den tradisjonelle fiskerinæringa.

Norsk torskeoppdrett i tall:

-Siden 2002 har Norge solgt oppdrettorsk for 1,2 milliarder kroner, men med store tap

-Offentlige institusjoner har brukt en milliard kroner på forskning og utvikling, samt garantier og lån

-Private investorer har brukt om lag 3,5 milliarder kroner på å få næringa opp og stå.

-Bare 25 selskaper har torsk i sjøen i dag

-Det produserer og selges torsk med tap


Fiskerirådgiver i Norge Naturvernforbund, Gunnar Album.

I tillegg til gransking krever Naturvernforbundet også en midlertidig stans i tildeling av nye konsesjoner og lokaliteter mens kommisjonen arbeider.

Satset mye på torsk
Oppdrett av torsk ble av mange sett på som en ny stor vekstnæring for kyst-Norge på linje med oppdrett av laks. Det er brukt flere hundre millioner offentlige kroner på utvikling av torskeoppdrett og store arealer er stilt til rådighet i havet.

Mye tyder på at disse vedtakene er tatt på sviktende grunnlag.
– Vi ønsker en uavhengig gransking av hele prosessen og av alle forhold og regner med at stortinget også er interessert i denne kunnskapen, sier Gunnar Album, fiskerirådgiver i Norges Naturvernforbund.

Mange problemer
Oppdrett av torsk truer både ressursgrunnlaget, markedet og omdømmet for den tradisjonelle fiskerinæringa. Rømming, lus, sjukdom og gyting i merdene truer den sårbare kysttorsken. I tillegg presser store mengder subsidiert oppdrettstorsk torskeprisen ned.

Markedet for torsk er bygd opp gjennom 1200 år med eksport fra Nord-Norge til kontinentet, sier Album. Det er grunnen til at torsk har mye større verdi enn annen hvitfisk, forklarer han.

– Nå fanges det såkalte monstertorsk, torsk med misdannelser, langs hele kysten. Det skal ikke mye fantasi til for å forstå hva det kan gjøre med det omdømmet norsk torsk har i markedet, avslutter Album.

Torskesaken i media:

– Monstertorsk kan ødelegge for Norge (26.02.10)
Naturvernforbundet krever offentlig granskning av norsk torskeoppdrett. De frykter at monstertorsk kan skade både miljøet og fiskerinæringen.

Krev gransking av torskeoppdrett (26.02.10)
Forbundet meiner oppdrettstorsk utgjer ein så stor fare for villtorsken, at dei no ynskjer ein omfattande gjennomgang av torskeoppdrett i Noreg.

Legger ned torskeoppdrettsanlegg (23.02.10)
Frengen Havbruk lover å stenge oppdrettsanlegget på Ytterøya etter påske. Selskapet er anmeldt for å ha sluppet ut deformert torsk.

Hemmeligholder rapport om «monstertorsken» (11.02.10)
Fiskeridirektoratet nekter å offentliggjøre DNA-rapporten om «monstertorsken» fra Storfjord i Nord-Troms. Det kan tyde på at saken havner på politiets bord.

Her er enda en «monstertorsk»
(22.01.10)
Fritidsfisker Per Pedersen i Nordreisa fikk med seg en «monstertorsk» hjem etter fisketuren. Men å koke den, det torde han ikke.

«Monstertorsken» er gammel (16.11.09)
Seniorforsker Atle Mortensen ved Nofima tror det er torsk fra 2006 som er funnet i Storfjord, og sier at man ved oppstart av oppdrettsanlegg så mange ulike misdannelser.

Krever færre torskeoppdrett
(13.11.09)
Konflikter rundt rømming, deformert monstertorsk og forskernes advarsler gjør at kystfiskerne slår alarm. – Antall konsesjoner må ned, forlanger lederen i Norges Kystfiskarlag, Paul Jensen.

Får låne 85 millioner til torsk (04.6.09)
Innovasjon Norge gir 85 millioner kroner i lån til disse fire selskapene som driver med torskeoppdrett. De fire selskapene er White Ocean i Hordaland (15 millioner), SPoN Fish i Nordland (40 millioner), LofiTorsk i Troms (10 milioner) og Skei Marinfisk i Nord-Trøndelag (20 millioner)

Advarer mot torskeoppdrett i Namsenfjorden
(15.03.09)
Naturvernforbundet i Nord-Trøndelag mener det blir feil åpne for oppdrett av torsk i Namsenfjorden, før man vet mer om denne typen oppdrett.

Redningsaksjon for torskeoppdrett
(09.03.09)
Torskeoppdrettsnæringen sliter over hele landet. I Nordland vil Innovasjon Norge delta i en redningsaksjon.

– Åpner for full torskenekt
(18.02.09)
I går vedtok Fiskeridirektoratet at Tordenskjold Cod Farm ikke får konsesjon på torskeoppdrett i Trondheimsfjorden. Naturvernforbundet håper at all slik oppdrett nå forbys.

Avviser spekulasjonene (30.12.08)
Eksportutvalget for fisk avviser spekulasjonene i fiskeripressen om at Norge kan bli anklaget for dumping fordi oppdrettstorsken for tiden selges med tap i Europa.

Oppdrettstorsk er fremtiden
(03.12.08)
Norsk torskeoppdrett har verdiskapings-potensial i milliardklassen, men bare hvis myndighetene legger til rette for denne nye havbrukssektoren, viser en rapport fra Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening.

Vil ikke ha torskeoppdrett
(16.11.08)
Frengen Havbruk AS, som fra før driver oppdrett i Fjøsvika på Ytterøy, ønsker å utvide virksomheten med to nye torskeoppdrettsanlegg, et på Enes og et på Øvreskjæret. Disse to er planlagt å være like store som det eksisterende anlegget, og forvalte 780 tonn med biomasse hver. Går konsesjonene igjennom betyr det altså en tredobling av virksomheten.

Frykter havari for torskeoppdrett
(18.08.08)
Det er veldig få som har noe særlig med erfaring med torskeoppdrett, det er en ny næring. Dermed vil de fleste som setter i gang pr. definisjon ha relativt mangelfull kompetanse på drift av denne typen oppdrett. Det kan føre til problemer, sier Odd Terje Sandlund ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Norsk storfangst med WTO-avtale
(15.12.05)
HONGKONG (VG Nett) En ny WTO-avtale kan gi Norge titalls milliarder i økte inntekter, et stort antall nye arbeidsplasser og åpne for et nytt økonomisk eventyr for torskeoppdrett.

Torskeoppdrett under miljølupen
(12.05.02)
En egen arbeidsgruppe under Regjeringsutvalget for marin verdiskapning lager nå en handlingsplan for statens satsing på fisk og havbruk.