100 000 elever gir et dagsverk for utdanning i Nigeria

I dag fylles gater, kontorer og butikker over hele landet av elever som vil gi skoleungdom i Nigeria en grønnere framtid.

Operasjon Dagsverk (OD) er elevenes egen, årlige solidaritetsaksjon. I dag gir norske elever én dag av sin egen skolegang til inntekt for ungdom i et land der retten til utdanning ikke er noen selvfølge. Med nærmere 500 skoler påmeldt den landsdekkende aksjonen har de siste årenes nedadgående trend i antall deltakende skoler snudd. – Svært gledelig, sier OD-leder Sandra Skiaker. 

Hvert år jobber titusenvis av elever på ungdomstrinnet og den videregående skolen på OD-dagen, for å gjøre verden litt mer rettferdig. Til sammen jobber de inn mellom 25-30 millioner kroner til ungdom i andre land. I år går pengene til Naturvernforbundet og Natur og Ungdoms utdanningsprosjekt i Nigeria, der lokalsamfunn har blitt alvorlig rammet av forurensning fra oljeindustrien. I dag er det med andre ord gode muligheter for at du kan få kjøpt hjemmebakte boller med smak av god samvittighet.    

– Operasjon Dagsverk handler om mye mer enn penger. Det handler om solidaritet. Ungdom i Nigeria har de samme drømmene og ambisjonene som oss, men ikke de samme mulighetene. Vi har ikke tenkt å være passive tilskuere til at verdens største oljekatastrofe ødelegger fremtiden for mange generasjoner i Nigeria, sier Sandra Skiaker.   

Oljeutvinning fra internasjonale selskaper har rasert miljøet i Nigerdeltaet i Nigeria i over 50 år. Forurensningen kalles verdens største oljekatastrofe, og et område nesten dobbelt så stort som Danmark har blitt ødelagt av jevnlige utslipp av forurensende råolje som forgifter natur, mennesker og dyr.  

Mange steder går det ikke en gang an å dyrke mat, fordi forurensningen har spredt seg så dypt som fem meter ned i jorden, og fisken har forsvunnet fra elvene. Dette har store konsekvenser for lokalbefolkningen, som hovedsakelig lever av fiske og jordbruk.  

– Det er viktig for ungdom i alle land å få kunnskap om hvilke rettigheter de har, og å få den utdanningen de har krav på. Sammen med Operasjon Dagsverk skal vi sørge for at de forurensende oljeselskapene tar ansvar og rydder opp etter seg, sier leder i Natur og Ungdom, Ingrid Skjoldvær. 

– De akutte miljøproblemene verden står overfor berører og engasjerer ungdom over hele kloden. Ved hjelp av årets Operasjon Dagsverk får ungdom i Nigerdeltaet muligheten til å skape en grønnere fremtid for sitt lokalsamfunn, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet. 

Dette er Operasjon Dagsverk: Hvert år stemmer norske elever frem et prosjekt de ønsker å støtte. Pengene jobber de inn under OD-dagen som arrangeres hver høst, hvor norske elever velger å gi én dag av egen utdanning, for å gi ungdom i andre deler av verden den samme muligheten. Elevene kan velge om de vil skaffe seg en jobb der inntekten på opp mot 400 kroner går til det gode formålet, eller om de vil selge varer ute blant folk på gata. Siden oppstarten i 1964 har nær én milliard kroner blitt samlet inn. I år valgte elevene å gi pengene til Naturvernforbundet og Natur og Ungdoms prosjekt i Nigeria.   

For mer informasjon:  
Sandra Skiaker, leder i Operasjon Dagsverk, tlf.: 452 91 614  
Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet, tlf.: 913 31 729   
Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og Ungdom, tlf.: 977 02 181