Spor av håp i Doha

DOHA, QATAR: Sannsynligvis får verden en ny klimaavtale i Qatar. Men bare 30 land vil være med på den, den vil knapt redusere verdens utslipp, og ikke vare lenger enn til 2020. Hva som skjer med forhandlingene om å trekke de andre 170 landene med i en avtale er svært usikkert.

Forhandlingene går nå inn i den intense fasen før ting skal avsluttes. Det forhandles i tre ulike spor, og små grupper diskuterer forskjellige detaljer i lukkede rom. Det er svært vanskelig å få informasjon om hva som faktisk pågår i denne fasen av konferansen, men det virker klart at EU har funnet en måte å omgå problemet med overskuddskvoter fra første Kyoto-periode. Hvis dette stemmer, er en av de største hindrene for å få vedtatt Kyoto 2 skjøvet til side.

Hva er Kyoto 2 egentlig? Les mer her.

Kritiske røster
Likevel er det fortsatt mange kritiske røster til ambisjonsnivået i Kyoto 2. Utviklingslandene mener de industrialiserte landene må ta større ansvar for sine historiske utslipp, og kutte mer. I tillegg bør de bidra med penger til klimatilpasning og erstatninger for tap og ødeleggelser forårsaket av klimarelaterte hendelser.
– Hvis det blir en svak avtale her i Doha: Hvordan skal jeg da kunne reise tilbake til mine barn og si at jeg har gjort mitt beste? Blir jeg nødt til å reise hjem og si at jeg gjorde det jeg kunne, men det var ikke nok? spurte den filippinske delegasjonslederen Yeb Sano i plenumssalen fredag.

Utslippene vokser rekordfort
Bakteppet for forhandlingene i Doha er dystert. Klimaendringene viser seg allerede i nær sagt alle verdensdeler, med økende ørkenspredning, smelting av is både i Arktis, på Grønland og i Antarktis, og økende forekomst av ekstremvær. Tyfonen Bopha, som traff Filippinene tirsdag denne uka, skjedde i en del av landet som normalt ikke har slikt ekstremvær, og der hus, veier og annen infrastruktur ikke er bygd for å tåle det. 418 mennesker er til nå rapportert døde etter uværet.
Utslippene vokser også raskere enn hva FNs klimapanel noen gang har sett for seg. I sine scenarier i den forrige rapporten fra 2007 så de på konsekvensene ved utslipp av 9,7 milliarder tonn CO2 årlig som sitt mest ytterliggående scenario. Nå er verden oppe i utslipp av 9,1 milliarder tonn CO2 bare fra fossile brensler, andre kilder kommer i tillegg.
– Vi har aldri sett på hva det vil bety for verden med en så rask økning i utslippene som vi faktisk har sett, sier klimapanel-forsker Christopher Fields til Scientific American.

«Graut»
To av de tre forhandlingssporene skal lukkes her i Doha. Det dreier seg om Kyoto-sporet, der mye altså tyder på at det blir en eller annen slags avtale. Derimot, i det så kalte konvensjonssporet, er det fortsatt uavklart. Nestlederen for den norske forhandligsdelegasjonen, Karine Hertzberg, beskrev forhandlingene i sporet som «graut» på et møte med norske organisasjoner i går.
– Du skal ha jobbet lenge med dette for å skjønne hva som skal komme ut av konvensjonssporet, sa Hertzberg lettere resignert.
Flere av emnene som til nå har vært behandlet i konvensjonssporet vil bli tatt videre i Durban-sporet, forkortet ADP. Dette sporet skal ende opp i en verdensomspennende klimaavtale i 2015, som skal tre i kraft i 2020.

Flere aksjoner
Avslutningsdagene i Doha har vært markert med flere aksjoner. Torsdag ettermiddag ble to arabiske miljøaktivister utvist fra konferansen og landet etter å ha vist et banner uten tillatelse i vandrehallen på konferansesenteret. Banneret spurte årets vert Qatar om hvorfor de var vertskap, når de ikke ville lede vei for forhandlingene. Utvisningen ble sett på som en overreaksjon av samtlige ungdomsdelegater på toppmøtet, og flere små markeringer til støtte for aktivistene har blitt gjennomført. Blant annet troppet de fleste ungdomsdelegatene opp med røde klistremerker på munnen under en lovlig, syngende demonstrasjon fredag.

Blir sen natt for forhandlere
FNs klimakonferanse skal etter planen avsluttes fredag kveld. Men det er det svært få som tror vil skje. Konferansene har en lang tradisjon med å gå over tiden, og med så mange utestående spørsmål vil det sannsynligvis skje også denne gangen.