79 tiltak for en sirkulær økonomi

Ekspertutvalg har foreslått en rekke konkrete tiltak for å sette fortgang i Norges overgang til en mer sirkulær økonomi

Regjeringen utnevnte i 2024 en ekspertgruppe som skulle gjøre en «helhetlig utredning av hvilke virkemidler som er mer effektive for å fremme en mer sirkulær økonomi». Ekspertgruppen la 26.mai 2025 fram en omfattende rapport med forslag til tiltak. Gruppen peker på at en sirkulær økonomi ikke er et mål, men et virkemiddel for å oppnå en bærekraftig forvaltning av klodens ressurser. De understreker også på at samarbeid med EU er nødvendig fordi det foreligger, og kommer, mye relevant regelverk derfra.

Selv om ekspertutvalget ikke peker på ett konkret mål som skal oppnås, er de tydelige på at Norge må oppfylle sine forpliktelser i Parisavtalen, naturavtalen og avtalen om FNs bærekraftsmål, oppfylle sine EØS-forpliktelser på klima- og miljøområdet og andre internasjonale forpliktelser.

I en sirkulær økonomi må produktene vare så lenge som mulig, repareres, oppgraderes og i større grad brukes om igjen. Når produktene ikke kan brukes om igjen, kan avfallet materialgjenvinnes og brukes som råvarer i ny produksjon. Slik utnytter vi de samme ressursene flere ganger og minst mulig går tapt.

Ekspertgruppen har bestått av leder Brita Bye (SSB), Marit Aursand (SINTEF), Thomas Hartnik (NIBIO), Henrik E. Kolderup (Borgarting lagmannsrett), Ola Kvaløy (UiS), Jarle Møen (NHH) og Kristine Nore (Omtre).

Sektorer som må omstilles

Ekspertgruppen peker på sju sektorer som spesielt sentrale for omstilling til mer sirkularitet:

  • Plast
  • Elektronikk
  • Tekstiler
  • Bygg & anlegg
  • Kjøretøy & batterier
  • Bioressurser
  • Avfall

    De har i tillegg sett nærmere på:
  • Reparasjoner
  • Forbrukerrettigheter

Les nærmere om alle foreslåtte tiltak.

Både velkjente og nye tiltak for sirkulær økonomi

Mange av tiltakene som foreslås, har vært tydelig oppe i diskusjonene om sirkulære tiltak, mens andre tiltak har vært mer knyttet til ett eller flere av de planetære grensene som er overskredet.

Å øke levetiden for produkter gjennom forlenget garantitid, har vært fremmet før, og her går ekspertutvalget inn for et tiltak som er strengere enn EU. Flere tiltak for å redusere matsvinn, foreslås også.

Å ta bedre vare på de biologiske ressursene er også med i rapporten. Mengden nitrogen og fosfor i vann har overskredet klodens tåleevne. Det foreslås derfor en avgift på utslipp av fosfor og nitrogen fra havbruk, med en avkorting mot oppsamlet mengde. Også avgift på fosfor- og nitrogeninnhold i mineralgjødsel foreslås, for å redusere overgjødsling og gjengroing.

Foreslår sterkere tiltak enn momsfritak

Gruppen forslår å fjerne momsreduksjon på næringsmidler, elektriske kjøretøy og elektrisitetsforbruk. Økte kostnader skal kompenseres for lavinntekstsfamilier og andre grupper.

I tråd med dette foreslår ekspertgruppen heller ikke momsfritak på reparasjoner eller brukthandel, som blant andre naturvernforbundet har bedt om. Ekspertgruppen anerkjenner behovet for bedret lønnsomhet, men mener andre tiltak kan gi langt større effekt for økt sirkularitet, som direkte støtte, reparasjonsgavekort, bransjeavtaler om reparasjon og annet. «Mens momsfritak maksimalt kan gi 20 % effekt, kan andre tiltak utgjøre mer», sa Brita Bye, leder av ekspertgruppem under overrekkelsen av rapporten til klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

På den andre siden foreslås det særavgifter på flere områder, blant annet på tekstil. Denne avgiften skal komme i tillegg til et utvidet produsentansvar og er forslått basert på en kombinasjon av volum (vekt) og antall plagg, slik at billige plast-plagg ikke favoriseres. Tekstilavgiften bør omfatte klær, sko og husholdningstekstiler og differansieres ut fra tekstilenes klima- og miljøpåvirkning.

Naturvernforbundet er positive

Naturvernforbundet synes det er meget positivt at ekspertgruppen har sett på klodens tåleevne og at de understreker at målene i både Parisavtalen og Naturavtalen må oppnås, sammen med en rekke andre internasjonale mål.

Det er også positivt at ekspertene viser at ambisjonene må være store, og at de tør å utfordre etablerte strukturer med et helhetlig blikk. Rapportens navn: Ikke rett fram viser også at omstillingen krever en lang rekke endringer, og innsats fra mange aktører.

Under overrekkelsen av rapporten understreket Andreas Bjelland Eriksen at ekspertene ikke sitter på fasit, og at rapporten skal ut på en bred høring. Naturvernforbundet forutsetter at det vises politisk vilje til å oppnå den omleggingen som er nødvendig.

Les mer om sirkulærøkonomi og tiltak