Hun spiste Sørlandet

Leder av Naturvernforbundet i Kristiansand har levd en hel måned utelukkende på lokal mat. – Jeg har spist godt og variert, og er imponert over idealismen i matproduksjonen, sier Marte Rostvåg Ulltveit-Moe.

Marte med torsk

Prosjektperioden varte fra 15. august til 15. september. I denne tiden har lokallagslederen blant annet spist 6 slags kjøtt, 10 typer sjømat, og 14 ulike slags frukt og bær. Hennes reise i det lokale matlandskapet er dokumentert på bloggen www.spissorlandet.tumblr.com

Siste dag i prosjektperioden presenterte Marte fire råd for en lokal matkultur. Råd nr 1 er å sette pris på din matprodusent.

– Det er snart like mye frivillig arbeid i matproduksjonen som i kulturlivet, sier Marte. – Jeg har blant annet møtt en elektriker fra Finsland som har brukt fritiden sin til å bygge et godkjent viltslakteri. Og dette er ingen hobby, det er et anlegg som produserer 34 tonn viltkjøtt årlig.

For å få ned utslippene av klimagasser må også maten vår reise kortere. Men ikke all lokal matproduksjon er miljøvennlig.

– Jeg har sagt tydelig fra om at giftbruk på maten vår og drivhus som er oppvarma med oljefyr ikke har noe med bærekraftig matproduksjon å gjøre, selv om denne maten skulle være kortreist, sier Marte.

Martes fire råd for en lokal matkultur kan leses her.

Eksempler på råvarer fra Sørlandet: Makrell, plommer, bjørnebær, blåbær, kantareller, egg, løk, oregano, ringblomst, rosmarin, og fersk melk. Og lokalt økologisk smør!

Fedrelandsvennens intervju med Marte etter en måned på lokal diett kan leses her.