Slik kan energibruken halveres, Navarsete

Ei arbeidsgruppe for energieffektivisering overleverte i dag sin rapport til kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete. Gruppa mener det er fullt mulig å halvere energibruken i bygg innen 2040.

Last ned arbeidsgruppas rapport her

Den bredt sammensatte arbeidsgruppaforeslår konkrete tiltak som til sammen kan frigjøre halvparten av energien vi bruker i landets bygningsmasse i dag.

Rapporten Navarsete fikk, gir en oppskrift på hvordan man kan halvere energiforbruket i bygg innen 2040. Ifølge arbeidsgruppa er det fullt mulig selv om både befolkingen og byggmassen øker i perioden.

Ingen hus slipper unna
I dag bruker den norske bygningsmassen tilsammen 80 terrawatt-timer energi. For å halvere dette tallet må man sette i gang tiltak i alle typer bygg – både nye og gamle, bolighus og industri.

At man går så bredt og offensivt ut er Naturvernforbundets representant i arbeidsgruppa Dag Arne Høystad spesielt glad for.

– En halvering av hele byggsektoren betyr blant annet utfasing av fossile brensler. Dessuten vil enorme strømmengder frigis til andre formål, helt uten miljøkonsekvenser, påpeker han.

Nesten energinøytrale innen 2020
Passivhus-konseptet er den mest kjente metoden for å oppnå lavere energibruk. Utvalget foreslår at alle nybygg fra 2015 må være passivhus, det vi si et energiforbruk på 70-80 kilowatt-timer per kvadratmeter pr år. 

– Dette er en ganske ambisiøs tidsfrist, men likevel bare et skritt på veien når man ser på hvor EU legger lista, sier Høystad.

EUs nylig oppdaterte bygningsdirektiv krever at nybygg fra og med 2020 skal være såkalt nesten-0-energi hus: bygg med særlig lavt energibehov som også produserer energi selv.  

Eksisterende bygg viktigst
Det største potensialet for energifrigjøring fins i eksisterende bygg, ifølge Høystad.To tredeler av den eksisterende bygningsmassen utgjøres av boliger. 

– Vi tror enkle, forutsigbare økonomiske ordninger er det beste.Spesielt for eneboliger er det behov for nye ordninger og gode forbildeprosjekter. Sammen med sterkere regulering av energitiltak i eksisterende bygg er dette veien å gå, forklarer Høystad.

Arbeidsgruppa har blant annet foreslått krav om energieffektive løsninger ved vedlikehold, og krav om passivhusnivå ved totalrehabiliteringer.