Niende varmeste år, selv i kjølemodus

2011 ble det niende varmeste året siden målingene startet, selv om kloden er i kjølemodus.

Ifølge målinger foretatt av NASA Goddard Institute for Space Studies (GISS) var 2011 det niende varmeste året siden målingene startet. Målingene av global gjennomsnittstemperatur, som startet i 1880, viser at ni av de ti varmeste årene noensinne har vært på 2000-tallet. I 2011 forekom værfenomenet La Niña, et fenomen som fører til nedkjøling av Stillehavet. I slike år pleier den globale gjennomsnittstemperaturen å være noe lavere enn ellers.

Avvikene fra normaltemperaturen var klart høyest i arktiske strøk. Tross en kald vinter i Sør-Norge var vinteren i Nord-Norge langt varmere enn normalt, og det var kun Stillehavet (på grunn av La Niña) og enkelte andre små områder som hadde temperaturer under gjennomsnittet, året sett under ett. Målingene er svært lik resultatene fra de to andre store sentrene som måler global gjennomsnittstemperatur, Met Office Hadley Centre i Storbritannia og NCDC i USA.

Når det gjelder nivået av klimagasser i atmosfæren, fortsetter det å stige. I 1880 var nivået på 285 ppm (deler per million) CO2. I 1960 var nivået 315, mens i dag er nivået over 390 ppm og raskt stigende, skriver NASA GISS.
– Vi vet at planeten absorberer mer energi enn den avgir. Derfor ser vi en konstant trend mot høyere temperaturer. Selv med den kjølende effekten av en sterk La Niña og lav solaktivitet de siste årene, var 2011 en av de ti varmeste årene registrert, sier direktør og Sofieprisvinner James E. Hansen ved NASA GISS.

Hansen forventer nye temperaturrekorder de kommende årene. Solaktiviteten er på vei opp, og den neste El Niño-perioden, som gir motsatt effekt av La Niña med oppvarming av Stillehavet, vil sannsynligvis komme i løpet av tre år, mener direktøren.